Site icon stiriDB

Cloşca cu puii de aur şi brăţările dacice – evenimentul expoziţional al anului de la Muzeul de Istorie Târgovişte

Expoziţia ” Aurul şi argintul antic al României”, care cuprinde şi Cloşca cu puii de aur şi brăţările dacice, poate fi vizitată, de miercuri, la Muzeul de Istorie din Târgovişte.

”Este una, dacă nu cea mai importantă expoziţie realizată în România în ultimii cinci ani. Iată, ‘Aurul şi argintul antic al României’ a poposit la Târgovişte, această expoziţie a fost în mai multe oraşe din ţară, dar şi în străinătate. Manifestarea de astăzi este posibilă datorită felului în care Muzeul Naţional de Istorie a României a răspuns adresei noastre de a avea şi la Târgovişte această expoziţie deosebită. Considerăm că este evenimentul epoziţional al anului 2017 la Târgovişte”, a declarat, la inaugurare, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Expoziţia va putea fi vizitată, la Târgovişte, în perioada 1 noiembrie 2017 – 2 februarie 2018.

”Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1000 de artefacte din metale preţioase. Prin intermediul exponatelor, adevărate capodopere ale orfevrăriei preistorice şi antice din spaţiul românesc, publicul vizitator va avea ocazia de a admira evoluţia prelucrării metalelor preţioase de-a lungul a 6.000 de ani de istorie. Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013, cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi instituţia noastră, a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri”, se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie Târgovişte.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti – judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni – judeţul Iaşi, Agighidol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova – judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj – judeţul Alba, etc.