Site icon stiriDB

Claudia Gilia (PSD Dâmboviţa): Ministrul Justiţiei va analiza modul în care au acţionat şefa DNA şi procurorul şef

Ministrul Justiţiei va analiza modul în care au acţionat DNA şi Parchetul General, respectiv conducătorii celor două instituţii, şi abia apoi se va putea pune în discuţie demisia acestora, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedinta organizaţiei de femei a PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Întrebată de reprezentanţii presei dacă şefa DNA şi procurorul general ar trebui să îşi dea demisia, Claudia Gilia a spus că ”se face o analiză a modului în care au acţionat, iar în funcţie de cum ministrul Justiţiei va considera acţiunile pe care le-au întreprins cele două instituţii, respectiv conducătorii celor două instituţii, va fi ultima soluţie”.

Claudia Gilia, care este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii Valahia Târgovişte şi membru al Academiei de Ştiinţe Juridice din România, s-a referit la decizia CCR, care, în opinia ei, ”a pus în matcă principiile fundamentale ale sistemului constituţional”.

”Această decizie pune în matcă principii fundamentale ale sistemului constituţional românesc şi, în principal, principiul statuat de art. 1, alin. 4 din Constituţia României, al separaţiei şi echilibrului dintre puteri. Acest principiu prevede, pe de o parte, că niciuna dintre cele trei puteri nu poate interveni în activitatea celorlaltor puteri, iar, pe de altă parte, presupune controlul prevăzut de lege asupra actelor emise de fiecare putere în parte (…). Doar Curtea Constituţională este abilitată să efectueze controlul asupra ordonanţelor simple sau de urgenţă ale guvernului, nicio altă autoritate publică, în speţă DNA sau Parchet, neavând competenţa materială în acest domeniu”, a afirmat Gilia.

Acesta a vorbit şi despre cine se poate pronunţa asupra oportunităţii unei ordonanţe de guvern şi despre faptul că miniştrii trebuie să răspundă politic pentru acţiunile lor politice.

”CCR a constatat că nicio altă autoritate publică aparţinând altei puteri decât cea legislativă nu poate controla actul normativ al guvernului, din perspectiva oportunităţii actului de legiferat. Deci Curtea a statuat două principii fundamentale: faptul că Guvernul României poate adopta ordonanţe de urgenţă şi că el este singurul în măsură să aprecieze oportunitatea şi este singurul care are obligaţia de a respecta dispoziţiile date prin legea de abilitare. De asemenea CCR a constatat că miniştrii guvernului trebuie traşi la răspundere politică pentru acţiunile lor politice, iar aceasta reprezintă modalitatea democratică, corectă de a asigura angajarea răspunderii lor în cadrul sistemului politic, procedurile penale trebuie aplicate doar faptelor penale. Guvernul nu a săvârşit nicio faptă penală când a adoptat OU nr. 13”, a mai spus Claudia Gilia.

Concluzia privind implicarea DNA şi Parchetului General în cazul OG 13 este, susţine Claudia Gilia, că s-a încălcat grav ceea ce înseamnă statul de drept.

”În opinia mea, în perspectiva a tot ceea ce s-a întâmplat, mi se pare că este o încălcare gravă a ceea ce înseamnă statul de drept şi a principiilor care stau la baza statului de drept şi pentru că am vorbit despre separaţia puterilor, şi spune Constituţia, şi echilibrului între puteri, cred că fiecare autoritate a statului român trebuie să îşi respecte atribuţiile pe care le are conform Constituţiei şi legilor statului român”, a precizat preşedinta organizaţiei de femei a PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.