Citeşte cu poftă! Supă de pasăre cu tăiţei – Zupă de cocoş

supa cu taitei

Reţeta de supă de pui, de găină, de cocoş este cam aceeaşi, în esenţă. Supa sau „zupa”, cum zice bănăţeanul, este galbenă aurie datorită păsărilor grase de curte care se fierb pentru a o obţine. După principiul „găina bătrână face zama bună”, demonstrat este că cea mai bună supă e cea preparată din păsări de curte mature, dar nici supa de pui de curte nu e de lepădat. Ori de care fel ar fi, supa de pui, supa de gaină sau de cocoş, dacă e concentrată şi gustoasă, limpede de să se vadă floarea-n fundul blidului şi garnisită cu tăiţei fini sau găluşte pufoase, supa e cam la fel de bună.

Zupa de cocoş este considerată de unii una dintre mai savuroase. Pe lista celor mai fine si gustoase supe se inscriu cea de fazan şi de bibilică. În fine, reţeta de supă (mai degraba procedeul, aş zice) e foarte simplă, dar necesită atenţie la detalii, pentru a reuşi aşa cum trebuie:

Timp de pregătire: 00:30 ore

Timp de gătire: 02:00 ore

Timp Total: 02:30 ore

Numar porţii: 10 porţii

Grad de dificultate: mediu

 

Ingrediente

– bucăţi potrivite pentru supa dintr-un cocoş crescut în ogradă: spate, aripi, gât, picioare (sau bucăţi cu os de găină sau de pui)

-1 ceapă

-morcovi

-patrunjel – rădăcină, păstârnac, ţelină

-verdeaţă, sare, piper

Mod preparare

Zarzavaturile curăţate şi spălate împreună cu carnea se pun la fiert, în apă rece, cu o lingură de sare.

Imediat ce începe să fiarbă se adună spuma formată. Spuma se va aduna de câteva ori succesiv la începutul fierberii, până când nu se va mai forma. Este esenţial să se adune cu grijă, pentru că această spumă tulbură supa dacă nu este îndepartată cu grijă.

Pentru o supă reusită, focul trebuie să fie domol iar supa să nu clocotească. Când atât carnea cât şi zarzavaturile sunt fierte bine, supa se strecoară.

Dacă folosiţi tăiţei de casă nu este nevoie să îi fierbeţi separat, nu vor tulbura supa câtuşi de puţin. Supa se pune din nou pe foc şi când dă în clocot se adaugă tăiţeii (sau găluştele) toţi deodată.

Dacă folosiţi tăiţei (fidea) de cumpărat, aceştia se fierb în apă cu sare, separat, se scurg, se limpezesc şi apoi se adaugă în supă.

Se poate adauga verdeaţă tocată în oală, unii preferă să o presară în farfurie. Se pune capacul peste oală şi se lasă să aburească doar câteva minute. Se pune supa în farfurii, unde se poate adauga, după preferinţă, şi morcov fiert, pătrunjel verde tocat şi piper.

Poftă bună!

error: Conţinut protejat !!