Site icon stiriDB

Citeşte cu poftă! – Plachie de peşte

Plachia este o mâncare de peşte cu un sos dulce-acrișor, pe bază de ceapă.

 

Ingrediente

500-750 gr pește (cântărit după curățare)

2 cepe (cca 200-250 gr)

2 căței mari usturoi

50 ml vin alb sec

80 ml bulion (sau 2-3 roșii din conservă mixate; sau 50 ml sos simplu de roșii)

1 foaie dafin

1 fir cimbru

2 boabe ienibahar (opțional)

1/4 linguriță boabe piper negru

1/2 lingură oțet (sau suc de lămâie)

1 legăturică pătrunjel

50 ml ulei

 

Supă bază 

capetele și cozile peștilor

1 morcov

1 felie țelină

1 roșie mică

 

Preparare

Peștele se curăță de intestine, se taie aripioarele. Se curăță de solzi. Se taie coada și capul (le vom folosi la supă-bază). Dacă aveți un pește mare, atunci îl tăiați bucăți cam de 250 gr. Dacă aveți pești mici îi puteți lăsa întregi. Sosul care va rezulta din cantitățile date este suficient pentru 3 porții, așa că puteți folosi 3 bucăți de pește de 250 gr.

Bucățile de pește le presărați cu sare grunjoasă de mare în interior și în exterior. Le lăsați să stea până aveți nevoie de ele.

Într-o crăticioară puneți capetele și cozile de pește împreună cu morcovul, țelină și roșia tăiate bucăți. Adăugați apă doar cât să acopere totul și fierbeți la foc mic, cu capac, timp de 20-30 minute. Se strecoară supa.

În acest timp încingeți uleiul și prăjiți bucățile de pește pe ambele părți doar până sunt pe jumătate făcute (cam 2 minute / parte, până prin un pic de culoare; nu le lăsați să se rumenească foarte tare ca să nu se usuce carnea). Scoateți peștele pe o farfurie.

Adăugați în grăsimea rămasă ceapă tăiată peștișori. Se călește ceapa, amestecând din când în când la foc mic, până este foarte moale și începe să prindă un pic de culoare (cca 15-20 minute). Se adaugă usturoiul tăiat felii și se mai călește 1 minut.

Se adaugă foaia de dafin și vinul și se fierbe la foc mediu până vinul se evaporă. Se adaugă bulionul și se fierbe 2-3 minute la foc mediu până vedeți că se adună ulei pe marginea cratiței.

Se adaugă 300 ml din supă-bază de pește, cimbrul, ienibaharul, piperul boabe și sare după gust. Se aduce la fierbere și se fierbe cu un capac timp de 30 minute, la foc mic.

Dregeți sosul de sare. Când gustați, dacă sosul este foarte dulce (depinde de ceapă și de bulion), adăugați puțin oțet, doar cât să-l echilibrați (am adăugat 1/2 lingură oțet de sherry).

Se adaugă jumătate din pătrunjelul tocat și bucățile de pește în sos. Se stropesc bucățile de pește cu sos, să se îmbibe bine. Se pune capacul și se mai fierbe încă 5-10 minute (doar cât peștele să se facă de tot).

Se oprește focul și se lasă să stea 10 minute să se îmbine aromele.

Se servește pe pat de mămăliguță, presărat cu restul de pătrunjel tocat.

Poftă bună!