Citeşte cu poftă! – Cum se face saramura perfectă pentru murături
Secretul unei saramuri perfecte nu este doar alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi.
Astfel, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul sunt, la rândul lor conservanţi şi dau aroma potrivită murăturilor.
Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lingură de sare grunjoasă, la 1 litru de apă.
Pentru 3 kilograme de castraveciori muraţi aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
3 kilograme castraveţi proaspeţi, fermi, fără zone bătute sau stricate, moi
Crenguţe de mărar uscat
Frunze de vişin
2 linguri boabe de muştar
1 lingură boabe de piper negru
4 rădăcini de hrean curăţate
8 căţei de usturoi (o căpăţână)
3 foi de dafin
3 linguri de sare grunjoasă
Castraveții trebuie aleși de mărime cât mai mică, dar cel mai important este că ei să fie proaspeți (să aibă țepii tari și eventual florile galbene încă prinse de ei). Castraveții se spală bine, și se înlătură dintre ei orice castravete care este rupt sau lovit.
Se spală şi restul legumelor şi se împart în mod egal în borcane. Aranjaţi castraveţii în borcane, cu cât mai puţine spaţii libere. Fierbeţi apa cu sarea şi turnaţi peste legumele din borcan. Închideţi brocanele şi lăsaţi-le o zi la macerat la umbră, la temperatura camerei. Scurgeţi lichidul a doua zi şi daţi la fiert din nou, completând cu apă şi sare dacă e nevoie, având grijă să păstraţi raportul.
Castraveţii sunt buni cam la 3 săptămâni după ce i-aţi pus la murat.
Un alt secret este să puneţi un cuţit sau coada de la o furculiţă de metal sub borcane când turnaţi saramura fierbinte, ca să nu se spargă .
În plus, borcanele trebuie întoarse pe capac şi lăsate peste noapte aşa, acoperite cu prosoape ca să se sterilizeze la rece.