Site icon stiriDB

Citește cu poftă! – Ciorbă de fasole cu borș mănăstiresc, specialitate culinară a Mănăstirii Viforâta

ciorba-fasole-bors-01

Măicuțele de la Mănăstirea Viforâta din Aninoasa, județul Dâmbovița, spun că una dintre mâncărurile cele mai apreciate de cei care trec pragul lăcașului de cult este ciorba de fasole cu borș mănăstiresc. Cei care ajung la mănăstire pentru a se ruga sunt poftiți de multe ori la masă, iar printre preparatele de la mănăstire se regăsește și ciorba de fasole.

”Este ciorbă de fasole bob. Se poate folosi fasole pestriță sau albă. Se pun fasolea bob, ceapă, ardei, albitură: pătrunjel, păstârnac care este un pic mai dulceag. Noi la mănăstire suntem multe, 80, facem în oală mare de 50 de kilograme și folosim multă cantitate de morcovi, de ceapă, de borș de putină”, a declarat, pentru AGERPRES, una dintre măicuțele de la Mănăstirea Viforâta.

Acesta a spus și care este modul de preparare a ciorbei.

”Punem fasolea de seara să se înmoaie și a doua zi dimineața o pui la foc. Alăturea pui altă cratiță cu apă și când clocotește fasolea, dă câteva clocote, iei spuma și pui fasolea în apa de alăturea. O scoți cu o strecurătoare, iar când iar clocotește punem un pic de ulei, morcovul, ceapa, toate legumele și când e aproape gata se pune borșul. Se poate pune și o crăcuță de cimbru, leuștean. Acesta este un preparat pe care noi, la mănăstire, îl servim și vizitatorilor, mai ales duminica, celor care vin la biserică. Dacă vine cineva în vizită și mâncarea este gata, este servit”, mai spune măicuța de la Mănăstirea Viforâta.

Aceasta mai spune că la prepararea unei cantități mai mici de ciorbă sunt necesare un kilogram de fasole, un păstârnac, două roșii, un ardei, o albitură, iar apa trebuie schimbată de câteva ori.

De asemenea, măicuțele spun că borșul mănăstiresc este preparat de ele, păstrat în beci la putină, dar cei care vor să prepare ciorba pot folosi borș din comerț.

Măicuțele de la Viforâta spun că au adus câteva produse culinare și la concursul ”Satul cultural al României”, care a avut loc în luna martie la Muzeul Satului din București, iar ciorba de fasole cu borș mănăstiresc a fost apreciată de toți cei care au gustat-o. (Agerpres)