Centura ocolitoare a Târgoviştei, proiect european cu risc de implementare
Proiectul cu finanţare europeană de realizare a centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte riscă o corecţie de 100%, din cauza întârzierii foarte mari înregistrată la execuţia lucrărilor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.
Lucrările la centura Târgoviştei sunt abandonate din 2012.
La acest moment lucrările la centură sunt efectuate în proporţie de 27%.
”Singurul proiect cu risc din acest punct de vedere este centura municipiului Târgovişte. Iniţial a fost reziliat contractul, ulterior a fost din nou atribuit către o societate care s-a dovedit a nu avea capacitatea financiară să execute lucrările. În momentul de faţă, din câte ştiu eu, documentaţia este pe SEAP urmând să fie reluată procedura de atribuire”, a precizat Cristian Stan.
Proiectul ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul anului 2015.
”Până acum s-au efectuat lucrări în proporţie de 27%. Sigur că este posibil să mai fie nevoie şi de remedieri pe aceste tronsoane de lucru, din cauza degradării”, a adăugat viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.
Contractul de finanţare pentru centura ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost semnat în februarie 2009. Iniţial partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie de lucrări încheiat CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor.
De asemenea proiectul european a suferit o corecţie fianciară de 25% din cauza neregulilor constatate de Autoritatea de Audit din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului de centură a municipiului Târgovişte sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR).
Valoarea totală a proiectului este de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei sunt nerambursabili.
Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.