Cele mai spectaculoase finale din istoria Cupei Mondiale de fotbal
E o regula nescrisa conform careia meciurile de la Mondialul de fotbal produc mult spectacol pentru ca se infrunta cele mai puternice tari din lume.
Cu toate acestea, entuziasmul si nivelul de suspans ating cote maxime in marele finale, pentru ca acolo se joaca o singura partida si se acumuleaza tensiunea intregului turneu.
Iti voi prezenta in randurile de mai jos un top al celor mai spectaculoase finale din istoria Campionatului Mondial de Fotbal, care au ramas in istorie si in inimile microbistilor din intreaga lume:
1. Franta – Brazilia 3-0, 1998
Pe data de 12 iulie 1998, pe arena Stade de France s-a disputat ultimul act din editia 1998 a Cupei Mondiale, intre Franta si Brazilia.
Scorul a fost unul categoric in favoarea francezilor, desi calculele hartiei aratau ca Brazilia era favorita inaintea partidei.
Conditiile au fost ideale pentru fotbal iar asistenta de pe stadion a numarat nu mai putin de 75.000 de spectatori.
Finala nu a fost lipsita de controverse, pentru ca la anuntarea primului XI, Brazilia nu l-a dat in teren pe Ronaldo. Cu toate acestea, atacantul sud american a intrat pe teren, spulberand controversele.
Zidane a fost omul meciului cu 2 goluri, el preluand efectiv conducerea partidei si dictand ritmul jocului pe teren. Ultimul gol al francezilor a fost o executie a lui Petit care nu a mai schimbat nimic in economia partidei, ci doar a marit diferenta de scor.
Franta a ridicat astfel trofeul Cupei Mondiale, competitie pe care poti sa pariezi online la Betano, profitand chiar si de oferta cu cod promotional de la Betano.
2. Germania de Vest – Olanda 2-1, 1974
Campioana europeana din acea vreme, Germania de Vest, infrunta o echipa de speriat a Olandei. Pe atunci, Tarile de Jos erau conduse in teren de Cruyff. S-a spus despre olandezi ca practica un fotbal total, ei reusind atunci sa ajunga pana in ultimul act al competitiei fara ca macar sa primeasca gol, o performanta unica.
Olandezii au deschis scorul prin penalty, iar pana atunci nemtii nici macar nu atinsesera mingea, atat de rapid a fost acordat acel penalty. Tot din lovitura de pedeapsa a inscris si Germania golul egalizator.
Muller a marcat golul de 2-1 apoi, in minutul 43. Repriza a doua a fost lipsita de goluri, desi ocaziile nu au lipsit. Finala s-a jucat pe OlympiaStadion din Berlin, in fata a 75.200 de spectatori.
3. Italia – Franta 5-3 (dupa penalty-uri), 2006
Din pacate pentru fotbal, finala Campionatului Mondial din 2006 este in memoria tuturor printr-un act mai putin onorant.
Este vorba despre acea lovitura de cap aplicata de Zidane lui Materazzi, pentru care francezul a si primit cartonas rosu. Este posibil ca alta sa fi fost soarta meciului daca Zidane nu ar fi comis acea fapta.
Chiar vedeta franceza a deschis scorul rapid in minutul 7, iar Materazzi a egalat in minutul 19. Scorul a ramas egal pana la finalul celor 90 de minute. Nici in extra time nu s-a marcat, astfel ca s-a ajuns la loviturile de departajare.
David Trezeguet, vedeta franceza, a ratat lovitura decisiva, iar Italia a ridicat trofeul in fata unui public de 69.000 de persoane prezente tot pe OlympiaStadion din Berlin.
4. Uruguay – Brazilia 2-1, 1950
Finala Campionatului Mondial de fotbal din 1950 nu a fost o finala propriu-zisa, pentru ca pe atunci meciurile se disputau in alt sistem.
In marea finala din 1950, gazduita chiar de Brazilia si disputata pe Maracana din Rio de Janeiro, Brazilia avea nevoie sa nu piarda acel meci pentru a ridica trofeul de campioana mondiala.
Sortii aveau sa fie insa potrivnici. Este usor de apreciat ca brazilienii porneau ca mari favoriti inaintea partidei.
Dupa o prima repriza mentinuta cu scor alb, brazilienii au deschis scorul in repriza a doua, foarte devreme chiar. Uruguayenii au egalat insa in minutul 66, moment in care apararea braziliana si-a aratat vulnerabilitatile. In minutul 79 brazilienii mai comit o gafa in defensiva, iar Uruguay marcheaza golul decisiv. La acel meci au venit 173.850 de persoane, numar oficial dat de autoritatile locale.