Site icon stiriDB

Carmen Holban (PSD): Corect ar fi ca firmele să trimită statele la AJOFM şi şomajul tehnic să fie plătit angajaţilor

Corect ar fi ca firmele afectate de criza pandemiei COVID-19 să trimită statele de plată direct la AJOFM, iar banii aferenţi şomajului tehnic să fie plătiţi direct angajaţilor, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, de deputatul PSD de Dâmboviţa Carmen Holban.

„Susţinerea de către stat a şomajului tehnic se va aplica tuturor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic de la instituirea stării de urgenţă (…). Consider că varianta de lucru propusă de PSD, cea ca firmele afectate să trimită statele de salarii direct la ANOFM (AJOFM) cu toate datele necesare inclusiv conturile necesare, pentru ca banii, respectiv suma de 75% din salariu, să fie plătiţi direct angajaţilor, este cea mai justă soluţie în acest moment”, spune deputatul Carmen Holban.

Parlamentarul adaugă că Guvernul PNL „a copiat defectuos” de la PSD măsura susţinerii cu 75% a salariilor celor trimişi în şomaj tehnic, în sensul că liberalii au pus plafon la maxim 3/4 din salariul mediu, dar nu au inclus oamenii trimişi în şomaj tehnic imediat după instituirea stării de urgenţă. De asemenea, Holban susţine că actualul guvern a impus proceduri birocratice şi astfel a obligat firmele să plătească în continuare taxele pe muncă.

„În opinia mea, vom corecta toate aceste neajunsuri în Parlament, prin iniţiativele legislative propuse. În varianta noastră, susţinerea de către stat a şomajului tehnic se va aplica tuturor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic de la instituirea stării de urgenţă, şi nu doar celor trimişi după intrarea în vigoare a OUG. De asemenea, vom elimina plafonul raportat la 75 din salariul mediu. Mai propunem, totodată, scutirea firmelor şi de plata contribuţiilor şi impozitelor aferente salariilor, deoarece cota de 75% este indemnizaţie, nu salariu, şi vom elimina condiţia obţinerii certificatului de situaţie de urgenţă”, se mai arată în comunicatul semnat de deputatul Carmen Holban.

Conform sursei citate, PSD consideră patru măsuri ca fiind prioritate maximă în perioada imediat următoare: corectarea ordonanţei de urgenţă privind acordarea şomajului tehnic; suspendarea temporară a ratelor bancare; plafonarea preţurilor la alimente la nivelul dinainte de criză; măsuri rapide de intervenţie pentru sprijinirea agriculturii şi susţinerea producţiei naţionale de hrană şi alimente.