Gradul de poluare în municipiul Târgovişte, conform staţiei de monitorizare din micro 12, este mare în ceea ce priveşte pulberile în suspensie, capitol la care sunt înregistrate creşteri mai mari decât normele în vigoare.
Ceilalţi parametri monitorizaţi sunt conformi.
Datele sunt oferite de calitateaer.ro, site care prezintă parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 100 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).
La staţia din Târgovişte, singura din municipiu, depăşirea cu pulberi în suspensie a fost în cursul zilei de duminică, 12 ianuarie 2020, marcată drept critică, de grad 5, şi semnalată prin culoarea roşie, cu o valoare de 53.81µg/m³. Pentru ziua de luni, este marcată ca fiind de grad 4 şi marcată cu culoarea galben, iar valoarea este de 39.76µg/m³.
A doua staţie de monitorizare din judeţ este în Fieni. Şi aici există depăşiri la pulberile în suspensie.
Site-ul are şase tipuri de marcaje privind măsurătorile efectuate, de la verde1 închis, însemnând excelent, la alte două nuanţe de verde (2 şi 3) – foarte bun şi bun, galben4 – mediu, roşu5 – rău, iar violet6 – foarte rău.
Site-ul calitateaaer.ro precizează şi ce sunt pulberile în suspensie şi ce efecte negative au asupra sănătăţii oamenilor.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.
Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului.
Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.
Efecte asupra sănătăţii populaţiei
Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Site-ul Ministerului Mediului precizează că stația automată DB-1 de monitorizare a calității aerului este amplasată în municipiul Târgoviște, strada General Ion Emanoil Florescu FN (în incinta fostei Şcoli generale nr. 12, lângă Poliţia mun. Târgoviște).
[foto: arhivă]