Site icon stiriDB

Bulevardul Carol I / Târgovişte – Ghid de oraş

Bulevardul Castanilor este unul dintre simbolurile municipiului Târgovişte. Vechea denumire, de Bulevardul Castanilor, este şi acum mai des utilizată decât cea oficială, Bulevardul Carol I. Nu există localnic, de la tineri, la cei mai în vârstă, care să nu se fi plimbat sub castanii care străjuiesc bulevardul.

A fost construit într-un an, între 1896 şi 1897, iar 24 de case au fost dărâmate pentru a face loc carosabilului. A costat puţin peste 100.000 de lei şi a fost inaugurat de Carol I.

Când a fost construit au fost plantaţi 359 de castani sălbatici.

Problema construirii bulevardului a fost pusă în 1885, când Consiliul Comunal a hotărât realizarea sa în linie dreaptă, din capul străzii Libertăţii pâna la gara Ciocârlan, având lungimea de 972 m, lăţimea de 22 m, suprafaţa totală de 21.384 mp.

Planul bulevardului a fost întocmit de arhitectul N. Bruneanu şi completat de A. Condros, noul inginer al oraşului. Proiectul a fost respins în 1888 de Consiliul Comunal considerându-l prea costisitor. Ideea construirii bulevardului a fost readusă în discuţie la 1894, când Primăria solicita Direcţiei Căilor Ferate să delege un inginer pentru verificarea şi completarea proiectului existent. În 1895, Consiliul Comunal a aprobat expropierea a 24 de proprietăţi necesară construirii bulevardului evaluate la 55.000 lei. Construirea bulevardului a început în primăvara anului 1896 şi a durat până în 1897, antreprenorul şantierului fiind Grigore Ghiţescu. Costul lucrărilor a fost de 102.000 lei.

Se întindea pe o lungime 1.140 m de la gară şi până la Palatul Diviziei (club al UPET ulterior, acum sediu de bancă).

Bulevardului i s-a aliniat strada Colonel Dumitru Băltăreţu, cum se cheamă astăzi. S-au plantat 359 de castani sălbatici pentru flancarea aleilor pietonale, iar de-a lungul trotuarelor s-a aşternut un covor de nisip. Bordurile au fost făcute din piatră de Pietroşiţa cioplită, pe ambele părţi ale bulevardului au fost aşezate 25 de bănci şi s-au montat pe stâlpi de fontă 60 de felinare de tinichea. Receptia definitivă a lucrării s-a făcut la 8 aprilie 1898.

Denumirea de Bulevardul Castanilor s-a schimbat în 1997, prin hotărârea Consiliului Local Târgovişte. La acea vreme exista un consilier local, Cuza Drăghici, care a propus schimbarea denumirii majorităţii străzilor din Târgovişte. Cele mai multe dintre propunerile sale au fost aprobate.

Într-un referat înaintat Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în 1997, se propune şi schimbarea denumirii Bulevardului Castanilor.

R E F E R A T
privind propunerile de modificare a unor denumiri de strazi, piete si institutii publice din municipiul Targoviste

Intrarea in normalitate presupune in primul rand indreptarea unor greseli care au fost facute de cele mai multe ori din necunoastere, sau conjunctural,intrerupandu-se in unele cazuri o traditie lasata noua mostenire de inaintasi.
Asa se face ca numele unor strazi care sunt consemnate in documente inca din secolul al XIX-lea, altele care in permanenta, de la inceputul secolului al XX-lea si pana in 1948 au purtat acelasi nume sa fie apoi pe nedrept schimbate din considerenta politice care ignorau realitatile si traditiile targovistene.
(…)
2. Bulevardul Castanilor sa revina la vechea denumire de Bulevardul Carol I, asa cum s-a numit de la inceputurile sale pana in anul 1948. Mentionam ca la inaugurarea garii si a bulevardului a participat insusi Carol I.
(…)
La elaborarea propunerilor de modificare a unor denumiri s-au avut in vedere numeroasele propuneri venite de la unii locuitori ai municipiului, propuneri in sensul revenirii la unele vechi denumiri traditionale, asa cum rezulta din mai multe harti ale orasului, inca din secolul trecut.
Propunerile, asa cum sunt in lista alaturata, au fost aprobate de consilierii municipali in cadrul sedintei de consiliu din data de 10 aprilie 1997.
Fata de cele de mai sus, va rugam a aviza favorabil aceste propuneri.

Casele de pe Bulevardul Castanilor sunt cele mai multe construite în secolele XIX-XX. Printre clădiri se regăsesc sediile rectoratului Universităţii Valahia, Inspectoratului Judeţean de Poliţiei, Direcţiei Silvice, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Teatrului Tony Bulandra, al Muzeului Comunismului – fosta unitate militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Într-unul din capete era odată Cofetăria Casata, aşa cum mulţi îşi amintesc reperul ”în capul bulevardului, la Casata”, iar în celălalt capăt se află Gara Târgovişte.

Gara Târgoviște

Ghid de oraș” este o campanie stiriDB de promovare a orașelor dâmbovițene și a obiectivelor turistice ale acestora.