Site icon stiriDB

Boala vacii nebune, la o fermă în Dâmboviţa; carnea infestată urma să ajungă în magazine

Un nou caz de boala vacii nebune a fost semnalat în România. Boala a fost depistată la un animal care provine de la o fermă din judeţul Dâmboviţa, iar carnea urma să ajungă în magazine.

Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa nu a oferit, până acum, nicio informaţie în acest sens.

Autoritatea sanitar veterinară a descoperit, în urma unui control de rutină, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, vite suspecte că ar fi bolnave de Encefalopatie Spongiformă Bovină, cunoscută ca boala vacii nebune. Este vorba despre un caz atipic. Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment.

În urma unei analize efectuate în cadrul programului de supraveghere a Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) asupra unei probe prelevate de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, a rezultat suspiciunea de boală, în data de 22.12.2014, potrivit ANSVSA.

Diagnosticul de ESB a fost confirmat de către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală (Laboratorului Naţional de referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile – EST), în data de 23.12.2014, iar în data de 7 ianuarie proba a fost transmisă pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie. „Laboratorul Comunitar de Referinţă a furnizat buletinul de analiză, iar rezultatul transmis este formă atipică de ESB”, informează ANSVSA.

Conform procedurilor, în această perioadă se iau toate măsurile prevăzute de legislaţie pentru această situaţie şi pentru toate animale din exploataţiile cu care a venit în contact bovina diagnosticată cu ESB.

Animalele sunt în curs de evaluare, în vederea aplicării măsurilor de despăgubire a proprietarilor, urmând a se dispune uciderea acestora şi dirijarea cadavrelor către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar. Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată oficial sub aspectul circulaţiei animalelor şi al produselor rezultate de la acestea.