Lăcaşul s-a aflat până de curând în plin proces de restaurare. Se află pe strada Stelea din Târgovişte în apropierea centrului municipiului.
Edificat peste o biserică de lemn de la sfârşitul secolului al XIV-lea, se poate afirma că partea de răsărit a fost realizată în secolul al XVI-lea, completată cu turnul-clopotniţă.
Planul construcţiei este un dreptunghi alungit cu absida poligonală şi turn clopotniţă pe pronaos. În secolul al XVIII-lea, zidul despărţitor dintre naos şi pronaos a fost mutat spre vest, pentru lărgirea naosului. Ferestrele bifore, bolta semicilindrică transversală de sub turn, decoraţia faţadei vestice cu şase firide terminate în arc frânt şi cele opt contraforturi ce sprijineau zidurile, aparţin unei etape de construcţie din secolul al XVII-lea, atestată şi de pisania dispărută.
”La 12 martie 1787 , biserica nu mai avea pardoseală, zugraveala era căzută pe de o parte, clopotniţa descoperită de tot. La începutul secolului al XIX-lea, după ce a trecut pe la mai mulţi cumpărători, casele şi întreaga zonă au ajuns în proprietatea lui Gheorghe Geanol, care a reparat zidurile bisericii, a deschis lăcaşul, ‘având îngrijire de cele trebuincioase ale bisericii, spre mântuirea sufletească”’, se arată pe pagina de internet a Direcţiei judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu naţional Dâmboviţa.
Important de reţinut legat de Biserca Geartoglu, se mai menţionează pe aceeaşi pagină de internet: piatra de mormânt a jupâniţei Ruxandra, soţia lui Dumitru Logofatul (1647), piatra de mormânt a lui Anastasie (1642), prima pisanie a bisericii (1640).