Site icon stiriDB

Biserica de lemn de la Voineşti, veche de 200 de ani, reabilitată cu fonduri europene

Foto: ADR Sud Muntenia

Foto: ADR Sud Muntenia

Biserica de lemn din comuna dâmboviţeană Voineşti, sat Onceşti, catalogată monument istoric, a fost reabilitată cu fonduri europene de 4,1 milioane de lei.

Biserica are o vechime de 200 de ani.

”Investiţia a vizat reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a bisericii din lemn, precum şi modernizarea şi crearea utilităţilor conexe pentru acest obiectiv monument istoric de categorie A, în scopul transformării comunei Voineşti într-o zonă atractivă din punct de vedere turistic, atât pentru locuitorii şi agenţii economici care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea aici, cât şi pentru investitori şi, mai ales, pentru turişti”, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia.

Primarul din Voineşti, Sandu Gabriel, susţine că în pictura bisericii se regăseşte un albastru asemănător cu cel al Mănăstirii Voroneţ.

”Biserica din lemn, având hramurile „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi „Sfântul Ioan” din satul Onceşti, figurează în Lista monumentelor istorice din România. Acest obiectiv restaurat, ce datează din anul 1814, prezintă valori documentare și artistice demne de păstrat, fiind una dintre puţinele biserici din lemn rămase pe meleagurile dâmboviţene”, se arată în comunicatul ADR Sud Muntenia.

La începerea lucrărilor de reabilitare, biserica de lemn din Onceşti se afla într-o avansată stare de degradare.

”Vreau să mulțumesc domnului deputat Ion Stan, fiindcă, în toamna anului 2008, a venit aici și a găsit această bisericuță vandalizată, cu masa sfântă în jos. Și mi-a spus atunci: ‘primare, indiferent ce vei face tu în comuna Voinești, dacă nu vei salva această bisericuță, Dumnezeu te va blestema’. Vreau să-i mulțumesc, pentru că am înțeles atunci că această biserică trebuie restaurată”, a declarat primarul din Voineşti, Gabriel Sandu.

Acesta i-a rugat pe toţi cei care ştiu de existenţa bisericii de lemn de la Voineşti să le spună cunoscuţilor şi prietenilor despre acest monument care merită a fi vizitat.