Babel Fest: Sculpturi sonore, în premieră, la Turnul Chindiei

Babel Fest: Sculpturi sonore, în premieră, la Turnul Chindiei

Fulgi de zăpadă căzând, picături de ploaie, auzi animale mergând prin zăpadă, clinchete de clopoței, iar pe măsură ce urci în Turnul Chindiei o turmă de reni se aude chiar lângă tine. Este un spectacol de sunet conceput de Helena Persson, din Suedia, şi are loc zilnic, în perioada Festivalului Babel din Târgovişte, între orele 12.00 şi 20.00.

Spectacolul se intitulează ”On Sparse Ground” și este conceput special pentru Babel.

În Turnul Chindiei este montată o instalaţie audio multicanal. Sunetele ce formează sculptura sonoră au fost captate de artista suedeză Helena Persson în călătorii în nordul Suediei, în zona Cercului Polar, unde trăieşte poporul sami. Helena Persson a înregistrat sunete specifice spaţiului în care trăieşte poprul sami: turmele de reni, mişcarea animalelor prin zăpadă, fulgii de zăpadă căzând. Înregistrările au fost făcute cu aparatură performantă şi au putut fi astfel surprinse multe aspecte sonore ale acestui spaţiu.

turn-sus-w

”Conceptul din spatele instalaţiei din Turnul Chindiei este acela că vizitatorul, pe măsură ce urcă pe scările în spirală din turn capătă senzaţia că este lângă o turmă de reni care călătoreşte şi galopează înspre Pol, înspre Nord”, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului Babel, Mircea Laslo.

Festivalul Babel este la a patra ediţie şi are loc în perioada 16-21 iunie. La Babel Fest participă artişti din 20 de ţări, tema acestei ediţii fiind ”vorbire”.

error: Conţinut protejat !!