Miercuri, 6 august, românii sărbătoresc un praznic important pentru credinţa ortodoxă: Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, unul dintre cele 12 praznice împărăteşti.
Se spune despre această zi ca este hotar pentru vară şi este privită ca începutul toamnei. Sărbătoarea mai poartă numele de Obrejenie, denumire slavă care înseamnă transformare, schimbare.
În popor, se spune că cine nu respectă această sărbătoare se vor ursca şi vor fi galbeni precum florile care încep de-acum să pălească.
Cine spală haine va fi năpădit de ploşniţe şi păduchi. Dacă fetele spală haine în această zi nu le va mai creşte părul, aşa cum nu va mai creşte iarba în lunile următoare.
Se zice că dacă te cerţi în această zi, tot în ceartă o vei ţine până la finele anului. De asemenea se crede că daca te rogi în această zi sa scapi de un obicei dăunator (beţie, fumat, preacurvie etc.), sigur vei avea leac.
Gravidele care prăznuiesc această zi cum se cuvine vor avea o naştere uşoara şi vor avea copii sănătoşi.
Dacă în ziua Schimbării la faţă vremea este însorită şi placută, bătrânii spun că toamna va fi roditoare şi îmbelşugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.
Se mai spune ca de-acum nu mai este vreme să faci baie în ape repezi de munte, pentru că le-a spurcat cerbul şi te poti îmbolnăvi, şi nici să mai dormi afară.
Există obiceiul ca în această zi să se facă pomenire generală a celor trecuţi la cele veşnice (Biserica Rusă). În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.