Autorităţile vor refacerea Curţii Domneşti Târgovişte, aşa cum era pe vremea lui Petru Cercel

Autorităţile vor refacerea Curţii Domneşti Târgovişte, aşa cum era pe vremea lui Petru Cercel

Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa şi Primăria Târgovişte vor să întocmească proiecte europene pentru refacerea Curţii Domneşti Târgovişte, aşa cum era pe vremea lui Petru Cercel.

”Ideea de la care am pornit ar fi să refacem Curtea Domnească, cel puţin aşa cum a fost ea pe vremea lui Petru Cercel, să consolidăm şi Turnul Chindiei. Deci să facem nişte lucrări ample, inclusiv construcţii noi, că dacă refacem palatul de pe vremea lui Petru Cercel, asta înseamnă să refacem o construcţie”, a precizat Ţuţuianu.

Acesta a spus că, atît consiliul judeţean, cât şi Primăria Târgovişte, au în administrare clădirile Curţii Domneşti Târgovişte. Cele mai multe sunt în administrarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, iar primăria are în administrare Poarta Coconilor şi Biserica Sf. Vineri.

”Dacă ar fi să refacem Curtea Domnească în integralitate, să refacem Parcul Chindia, care e un fel de parc al Curţii Domneşti ne-ar trebui foarte mulţi bani. Valoarea unui proiect, aprobată de Uniunea Europeană, e de 5 milioane de euro. Noi propunem un proiect de 5 milioane de euro, Primăria Târgovişte propune şi ea pentru obiectivele proprii un proiect undeva la aceeaşi sumă şi am venit şi cu un proiect suplimentar, care probabil va intra în discuţie la realocări de fonduri, de 2,5 milioane de euro pentru pictura din Biserica Mare Domnească”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Întrebat de reprezentantul stiriDB dacă vor fi folosite tot termopane la refacerea Curţii Domneşti, Ţuţuianu a replicat că ”e o întrebare tendenţioasă”.

”E foarte tendenţioasă în condiţiile în care nu am nici măcar un studiu de fezabilitate finalizat. Deci e foarte tendenţioasă. Cei care au pus termopane sunt cei pe care mulţi dintre voi i-aţi acoperit, nerelatând obiectiv ceea ce au făcut, adică domnul Boriga şi domnul Florin Popescu. Ei au pus termopane”, a spus Ţuţuianu.

În perioada 2008-2011 s-a derulat un proiect european cu fonduri de 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea Curţii Domneşti Târgovişte. Proiectul a fost unul controversat deoarece la reabilitare au fost folosite termopane.

”Vom repara şi ceea ce s-a făcut prost”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti

Prima menţiune documentară a Curţii domneşti din Târgovişte se face în privilegiul din 1403, în care se arată că domnul îşi ia libertatea de a alege el mai întâi mărfurile pentru cerinţele casei sale din Târgovişte. Aceeaşi clauză este consemnată şi în alt privilegiu comercial, din anul 1409. Dintr-un act care datează din perioada 1409—1418, aflăm că Mihail voievod, fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân, rezida în Târgovişte, „oraşul domniei mele” şi din veniturile „casei sale” de aici acordă unele danii mănăstirilor Cozia şi Cotmeana.

Fazele de construcție

De-a lungul timpului, complexul de monu­mente a trecut prin mai multe faze de construcţie, astfel:

-Grupa I-a, cea a Curții fortificate, cuprinde 2 faze: FAZA 1 – Mircea cel Bătrân și FAZA 2 – Vlad Dracul.

-Grupa a II-a se întinde pe perioada interzicerii fortificării și cuprinde fazele: Petru Cercel, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu

Evoluţia monumentelor curţii a avut loc în sensul unei lărgiri continue a spaţiului clădit şi a incintei, de fiecare dată executându-se lucrări de extindere şi transformare, în corelare cu tendinţa vârfurilor claselor dominante de a-şi adapta viaţa la noile condiţii ale epocii.

Monumentele ridicate în secolele XV-XVIII ce fac parte din complexul “Curtea Domnească” sunt următoarele:

  • Palatul domnesc
  • Turnul Chindiei
  • Biserica Domnească Mare, ctitoria lui Petru Cercel
  • Biserica Sfânta Vineri
  • Casa doamnei Bălașa
  • Biserica paraclis veche
  • Baia domnească
  • Foișorul

Sursa: curteadomneascadintargoviste.ro

Turnul Chindia reprezintă emblema de secole a orașului Târgoviște. Cel mai probabil a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş.

Sursa: curteadomneascadintargoviste.ro

error: Conţinut protejat !!