Autorităţile judeţene din Dâmboviţa cer sprijin Guvernului pentru alocarea a 3 milioane de lei pentru construcţia unei conducte de aducţiune apă pentru sistemul public de alimentare cu apă, după ce în barajul de la Pucioasa s-au înregistrat încărcări microbiologice.
”În vederea urgentării rezolvării problemei aprovizionării cu apă a oraşului Pucioasa şi comunelor Brăneşti, Doiceşti, Vulcana-Pandele şi Vulcana-Băi, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi Prefectul Judeţului, Ioan Marinescu, au luat decizia promovării unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să se finanţeze, cu suma de 3 milioane lei, construcţia unei conducte de aproximativ 3 km, între localitatea Berevoeşti şi oraşul Pucioasa, prin care să se aprovizioneze cu apă potabilă unităţile administrativ-teritoriale menţionate, ocolindu-se în acest fel sursa iniţială contaminată (lacul de acumulare Pucioasa)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, remis marţi.
Conform sursei citate, proiectul de hotărâre de Guvern a fost depus marţi atât la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi urmează să fie supus avizării.
”În cazul în care se va obţine finanţarea, apreciem că lucrările de execuţie a conductei de alimentare cu apă vor dura aproximativ 4 luni. Până la finalizarea investiţiei ce urmează a se executa în regim de urgenţă, apa va fi livrată prin măsurile dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu mijloacele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, se mai arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.
În data de 16 ianuarie Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a anunţat că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei în Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi. În aceste localităţi a fost oprită apa din 16 ianuarie până pe 21 ianuarie, după care a fost reluată cu restricţii de consum. Locuitorii celor cinci localităţi sunt avertizaţi să nu bea apa furnizată prin sistemul public de alimentare, ci să o folosească strict în scopuri menajere, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
În zonă este transportată apă potabilă cu cisternele.
Autorităţile nu au anunţat, până acum, cauza poluării care a dus la încărcarea microbiologică a apei din barajul Pucioasa. În cauză Inspectoratul Judeţean de Poliţie a deschis o anchetă.