Arhiepiscopia Târgoviştei a avut anul trecut activităţi social-filantropice de peste 4,5 milioane de lei, se arată în bilanţul efectuat, joi, la lucrările Consiliului Eparhial şi ale Adunării Eparhiale ale arhiepiscopiei.
„În cuvântul său, Părintele Mitropolit Nifon a evidenţiat cele mai importante repere din activitatea Arhiepiscopiei Târgoviştei, accentuând „intensificarea ajutorării aproapelui aflat în nevoi şi suferinţă, acum, când crizele sociale şi economice afectează pe mulţi semeni de-ai noştri, mai ales din cauza războiului de la graniţele ţării noastre. Înaltul Ierarh a evocat şi urgenţa promovării valorilor Evangheliei lui Hristos în contemporaneitate, mai cu seamă în această epocă în care numeroase ideologii de factură progresistă încearcă existenţa şi credinţa noastră. Biserica a fost mereu în mijlocul crizelor ajutând oamenii, împărtăşind speranţă şi contribuind la zidirea încrederii în Bunul Dumnezeu. La Târgovişte, misiunea pastorală a Bisericii a avut în vedere aprofundarea şi continuarea bogatei moşteniri a glorioasei istorii voievodale din vechea Cetate de Scaun munteană, în fidelitate faţă de viaţa şi de tradiţia Bisericii şi a neamului nostru”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte, remis, joi, AGERPRES.
În bilanţul efectuat, se precizează că, în cadrul activităţii social-filantropice, au fost ajutate 128.568 de persoane aflate în nevoi şi suferinţă, cu bani şi produse în valoare de peste 4,5 milioane de lei.
„Menţionăm că 15 persoane au beneficiat de sprijin medical de urgenţă în valoare de 285.657 lei, 183 de persoane aflate în diverse situaţii dificile au fost susţinute cu suma de 94.635 lei, au fost oferite 12.689 pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi alte bunuri pentru 7.240 persoane, precum şi ajutorarea a 4.712 refugiaţi din Ucraina, cu produse în valoare de 379.610 lei. În cadrul Cantinei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” a Arhiepiscopiei Târgoviştei, pe tot parcursul anului, au fost oferite 38.000 de porţii de mâncare, în valoare totală de 300.000 lei, pentru cele 130 de persoane care beneficiază zilnic de masa de prânz”, informează Arhiepiscopia Târgoviştei.
De asemenea, 588 de persoane, clerici şi mireni, au donat sânge în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”.
„Cu sprijinul parohiilor, au fost oferite articole de îmbrăcăminte, produse igienico-sanitare şi alimente pentru 33 de instituţii sociale din judeţul Dâmboviţa. În cadrul Apartamentul Social protejat „Sf. Ier. Nicolae” al Centrului Social Creştin s-a continuat îngrijirea celor 6 copii, totodată reabilitându-se complet întregul spaţiu”, mai informează Arhiepiscopia Târgovişte.
În activitatea de anul trecut este subliniată şi componenta culturală, prin tipărirea mai multor volume.
„În ceea ce priveşte activitatea culturală, deosebit de utilă misiunii pastorale ecleziale a fost tipărirea volumelor: „Sfântul Ierarh Nifon – primul sfânt canonizat în spaţiul românesc”, „Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului şi promotor al celei mai naţionale epoci din istorie” şi „Credinţă şi cultură la Târgovişte în timpul Voievodului Petru Cercel”, a broşurilor misionare, intitulate: „Rugăciunea în tradiţia Bisericii Ortodoxe” şi „Sfinţenia – scopul vieţii creştine”, precum şi a Almanahului Bisericesc şi a calendarelor creştin-ortodoxe”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Târgovişte.
În Dâmboviţa sunt 360 unităţi de cult, la care slujesc 466 de preoţi şi diaconi. 13 biserici noi se află în construcţie şi la 37 de lăcaşe de cult şi alte edificii se derulează proiecte de restaurare, dintre care la 19 există şantiere de pictură.
Arhiepiscopia Târgovişte aminteşte că anul trecut, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilelor Judeţului Dâmboviţa, a primit, pentru întreaga sa activitate, primul titlu de cetăţean de onoare al judeţului Dâmboviţa.