Arhiepiscopia Târgovişte: Aproape 7 milioane de lei pentru ajutorarea semenilor

Arhiepiscopia Târgovişte: Aproape 7 milioane de lei pentru ajutorarea semenilor

Arhiepiscopia Târgovişte anunţă, marţi, că în anul 2024 au fost acordate aproape 7 milioane de lei pentru ajutorarea semenilor.

Sub preşedinţia arhiepiscopului şi mitropolitului Nifon a avut loc şedinţa Consiliului Eparhial și cea a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, unde a fost făcut bilanţul activităţilor anului trecut.

ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI LA CEASUL BILANȚULUI – APROAPE 7.000.000 LEI AU FOST OFERIȚI PENTRU AJUTORAREA SEMENILOR

Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon s-a desfășurat marți, 28 ianuarie 2025, în fosta Cetate de Scaun munteană, ședința Consiliului Eparhial și cea a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul a fost deschis de întrunirea solemnă a Consiliului Eparhial, în Sala administrativă a sediului Centrului eparhial, prilej de evocare a fructuoasei activități din anul 2024, precum și de aprobare a rapoartelor Sectoarelor de activitate ale Arhiepiscopiei Târgoviștei și înaintare către Adunarea Eparhială.

La Paraclisul mitropolitan Kretzulescu a fost oficiată, ulterior, slujba de Te Deum, la care au participat membrii Consiliului Eparhial și cei ai Adunării Eparhiale, dar și invitații la acest eveniment, dintre care menționăm: părinții protopopi și secretari de la Protoierii, conducerea Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia”, Inspectorul Școlar pentru Religie, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, Președintele Consistoriului Eparhial, Președintele Casei de Ajutor Reciproc a clerului și salariaților din Arhiepiscopia Târgoviștei, precum și stareți și starețe de la mănăstirile din județul Dâmbovița.

Ședința Adunării Eparhiale a avut loc în Aula „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” a Reședinței mitropolitane, în cadrul acesteia fiind prezentate și aprobate rapoartele comisiilor de specialitate – sinteza misiunii pastorale a eparhiei noastre din anul 2024, din cadrul căreia amintim:

1. ACTIVITATEA SOCIAL-FILANTROPICĂ, ce a însemnat derularea de proiecte, programe și inițiative care au totalizat aproape 7.000.000 lei, cu aproape 155.000 de beneficiari și care are în vedere mai ales:

  • cele 12 instituții filantropice din eparhie, cu angajați specializați în diverse domenii de activitate și în cadrul cărora au activat 4.127 voluntari;
  • oferirea de sprijin financiar pentru persoane care aveau nevoie de intervenții chirurgicale urgente, atât în țară cât și în străinătate;
  • acordarea a câte 20 de burse lunare pentru elevii și studenții merituoși din Eparhie;
  • îngrijirea medicală gratuită pentru aproape 700 de persoane, în cadrul Centrului Socio-Cultural Creștin și Medical de la Parohia „Sf. Voievod Neagoe Basarab”;
  • hrană pentru 130 de persoane/zilnic în cadrul Cantinei Sociale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, pe parcursul anului precedent fiind oferite peste 38.000 de porții;
  • donarea a 209 litri de sânge, de către 497 de clerici și credincioși în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”;
  • îngrijirea și educarea a 6 copii în cadrul Apartamentului Social protejat „Sf. Ier. Nicolae” al Centrului Social Creștin;
  • îngrijirea a 17 persoane vârstnice în cadrul Căminului de la Parohia Eroilor din Târgoviște.

2. ACTIVITATEA CULTURALĂ a avut în vedere tipărirea de volume care să susțină educația catehetică a credincioșilor de toate categoriile, mai cu seamă a tinerelor generații, precum și omagierea unor personalități, instituții sau evenimente cu rol major în cadrul istoriei noastre naționale.Astfel, au fost tipărite volumele: Voievodul Radu Paisie – ctitor de lăcașuri sfinte, promotor al culturii și sprijinitor al Ortodoxiei și „Rolul eclezial și cultural al Evangheliei învățătoare de la Mănăstirea DealuTârgoviște – 380 de ani de la apariție; broșurile misionare destinate tinerilor, intitulate:Suferința și boala în lumina Învierii Domnului și Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu – 310 ani de la moartea lui martirică”. De asemenea, cu prilejul sărbătoririi celor 25 de ani de la întronizarea la Târgoviște a Înaltpreasfinției Sale au fost tipărite volumele: Un sfert de veac în slujba bisericii străbune și a neamului românesc, pe tronul vlădicesc de la Târgoviște – in honorem – Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit, Albumul: Reședința Arhiepiscopiei Târgoviștei – tradiție și înnoire, precum și volumele științifice: Teologie, misiune și dialog creștin și Credință, cultură și istorie. În cadrul acestor celebrări a fost organizată și expoziția intitulată: „Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – un sfert de veac de arhipăstorire la Târgoviște”, în Sala „Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” de la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, în perioada 16 decembrie 2024 – 16 ianuarie 2025, aceasta fiind realizată tematic și cronologic, reliefând câteva dintre cele mai importante momente ale slujirii pastorale, misionare, academice, ecumenice, de reprezentare și sacramentale ale Înaltpreasfinției Sale, prin intermediul imaginilor, al celor 140 de cărți tipărite și al distincțiilor primite de-a lungul timpului.

3. ACTIVITATEA MEDIATICĂ a fost concretizată prin difuzarea a 341 de știri din activitatea eparhială, iar Înaltpreasfinția Sa a transmis 52 de mesaje cu diferite ocazii, publicate pe site-ul eparhial www.arhiepiscopiatargovistei.ro, pe pagina oficială de Facebook, în presa locală, națională și internațională.

4. ACTIVITATEA EDUCAȚIONALĂ aavut în vedere buna coordonare a celor 152 de profesori de Religie din școlile județului Dâmbovița, dintre care 119 sunt mireni și 33 clerici, a activității de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, unde învață 332 elevi, precum și din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia”, care are 328 de studenți și 129 de masteranzi.

Au fost acordate 20 de burse de excelență „Sf. Ier. Nifon pentru elevii și studenții merituoși și au fost organizate tabere la Mănăstirea Peștera pentru olimpicii județului nostru. Comitetele parohiale de tineret însumează peste 4.000 membri, care desfășoară împreună cu preoții coordonatori numeroase activități misionare, catehetice, educaționale și social-filantropice.

5. Din punct de vedere al ACTIVITĂȚII ADMINISTRATIV-BISERICEȘTI reamintim că în eparhia noastră funcționează 360 unități de cult, la care slujesc 471 de preoți și diaconi, iar în cele 11 mănăstiri și 3 schituri din eparhie își desfășoară activitatea 108 viețuitori, 31 de monahi și 77 de monahii. De asemenea, există 358 de cimitire aflate în administrarea parohiilor, 23 biserici noi se află în construcție și la 20 se derulează proiecte de consolidare și restaurare. În anul 2024, au fost făcute 9 numiri de preoţi și diaconi, 13 transferuri de preoţi, iar 5 preoți s-au pensionat. Pentru activitate meritorie, 7 preoți au primit rangul de „iconom stavrofor”, iar 16 preoți, ordinul „Sf. Ier. Nifon”,cu cruce și gramată, iar cu prilejul aniversării celor 25 de ani de arhipăstorire ai Înaltpreasfințitului Părinte Nifon la Târgoviște au fost acordate 69 de distincții omagiale pentru clerici, 17 pentru monahi și monahii și 24 pentru mireni.

În anul 2024, au fost sfințite bisericile de la parohiile: Gura Vulcănii, Lazuri, Viișoara, Alba și Izvorul Tămăduirii din Târgoviște.

În cuvântul său, Părintele Mitropolit Nifon a evocat „nevoia intensificării misiunii pastorale a Bisericii noastre strămoșești în lumea contemporană, evidențiind câteva dintre cele mai importante provocări care încearcă speranța și solidaritatea semenilor noștri, precum: secularizarea tot mai pronunțată, migrația, numeroasele conflicte și războaie, precum și neopăgânismul din ce în ce mai prezent. Slujind cu fidelitate valorile naționale, cu o importantă contribuție la devenirea noastră în istorie, Biserica Ortodoxă Română este un factor puternic de coeziune spirituală și socială, mai ales în vremuri de restriște, de tulburare și de încercări, fiind instituția care conferă stabilitate, echilibru și dinamism societății noastre. Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că rodnica activitate eparhială, ilustrată prin evocarea numeroaselor fapte și realizări, are ca fundament mărturisirea credinței ortodoxe – tezaurul de mare preț al patrimoniului nostru creștin și românesc, grija față de bunurile sacre, educația catehetică și morală a tinerelor generații, precum și apărarea a tot ceea ce este durabil și valoros pentru Biserică și neam”.

Precizăm că Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale Arhiepiscopiei noastre, iar membrii acesteia sunt 10 clerici și 20 de mireni, care au fost aleși în anul 2022, pentru un mandat de 4 ani.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI