Site icon stiriDB

Arhiepiscopia Târgovişte: 20.000 de credincioşi la manifestările de Sf. Nifon

Aproximativ 20.000 de credincioşi au participat, marţi, la manifestările de la Târgovişte dedicate Sf. Nifon, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte.

”În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, s-au desfăşurat la Târgovişte, în apropierea Catedralei Eparhiale, ceremoniile liturgice dedicate sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, eveniment la care au participat aproximativ 20.000 de credincioşi Târgoviştei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Târgovişte.

Evenimentul a debutat dimineaţă cu scoaterea raclei cu moaştele sfântului în apropierea Mitropoliei Târgovişte.

”Anul acesta, trebuie menţionat că la sărbătoare a participat Preacuviosul Părinte Petros, Stareţul Mânăstirii Dionisiu, locaş unde se află mormântul Sf. Ier. Nifon, care a ţinut un scurt cuvânt de mulţumire, la finalul căruia Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit în dar distincţia Crucea Valahă a Arhiepsicopiei Târgoviştei”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Târgovişte.

Arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon, a adresat, cu prilejul acestei sărbători, un cuvânt de învăţătură.

”În cuvântul său de învăţătură, Înaltul Ierarh a subliniat că marele arhipăstor este cel dintâi sfânt ridicat la cinstea sfintelor altare de pe teritoriu ţării noastre, fiind un erudit ierarh şi om de cultură, personalitate definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti, de la începutul secolului al XVI-lea, care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientându-o spre a răspunde celor mai actuale nevoi pastoral-misionare, oferind un exigent exemplu de viaţă morală şi sfântă”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Târgovişte.

În cadrul manifestărilor de marţi au fost lansate volumele intitulate ”Răspuns împotriva Catehismului calvinesc- operă misionară și apologetică a Ortodoxiei românești în veacul al XVII-lea, la 370 de ani de la apariţia sa” și ”Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici-operă misionară, spirituală și culturală definitorie a Ortodoxiei românești din secolul al XVI-lea, la 470 de ani de la apariţia sa”.

De asemenea au fost premiaţi 12 elevi dâmboviţeni care au obţinut premii la Olimpiadele  Naţionale la diferite materii de studiu din timpul anului şcolar.

La evenimentul de la Târgovişte au participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, autorităţi locale, politicieni, localnici, credincioşi.