Site icon stiriDB

Apă potabilă distribuită în Găeşti

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa cu sprijinul jandarmilor şi voluntarilor de Cruce Roşie vor distribui, vineri, apă potabilă în oraşul Găeşti, unde apa distribuită prin sistemul public de alimentare nu este potabilă, fiind contaminată cu detergenţi.

”În urma contaminării apei din reţeaua publică de alimentare a oraşului Găeşti, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – dl.Prefect jr.Ioan Marinescu a dispus distribuirea de apă potabilă populaţiei afectate. Transportul apei potabile se face cu o autocisternă de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean  (I.J.J.) Dâmboviţa, distribuirea fiind asigurată de cadre ale I.J.J. Dâmboviţa şi I.S.U. Dâmboviţa. De asemenea, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa va distribui apă plată cetăţenilor din oraşul Găeşti”, se arată într-un comunicat al ISU Dâmboviţa, remis vineri.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP)  Dâmboviţa a interzis consumul de apă furnizată prin sistemul public de alimentare cu apă din Găeşti. Asta, după ce în ultimele trei zile apa este contaminată cu detergenţi, în urma unei avarii la reţea.

Compania de Apă Târgovişet Dâmboviţa a recunoscut incidentul, dar susţine că vina aparţine unei societăţi comerciale.

Compania de apă nu a anunţat nimic la momentul incidentului, ci după ce presa a aflat ce s-a întâmplat. La trei zile după ce a livrat apă cu detergenţi Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a transmis un punct de vedere.

În document se arată că în data de 9 martie a avut loc o avarie la reţeaua de apă în Găeşti.

”Sunt suspiciuni că responsabil de acest fenomen de spumare este un agent economic din zonă care produce detergent pentru gresie, faianţă şi pardoseli. Poluarea a fost posibilă din vina exclusivă a acestui agent economic prin trecerea necontrolată a detergentului în reţeaua de apă, prin intermediul unui furtun cuplat la reţeaua de apă şi lăsat liber în vasul de detergent. La scăderea presiunii în reţea din cauza avariei detergentul s-a descărcat în reţeaua de distribuţie a apei potabile fără ca agentul economic să ne sesizeze acest lucru când a observat pierderea de detergent”, se mai spune în comunicatul companiei de apă.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa a deschis un dosar penal în acest caz.