Anul Nou Chinezesc 2025 marchează începutul Anului Șarpelui de Lemn Verde, conform calendarului lunar chinezesc. În 2025, este celebrat, pe 29 ianuarie, dând startul celor 16 zile ale ‘Festivalului Primăverii’. Anul Șarpelui se încheie pe 16 februarie 2026, fiind urmat de Anul Calului.
Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, în special în țări asiatice, precum în China, festivitățile includ decorațiuni roșii, mese bogate și vizitarea familiei. Roșul, cunoscut în întreaga cultură chineză ca un simbol al norocului, este purtat și pentru a alunga spiritele rele și necazurile.
Conform tradiției chinezești, fiecare an este asociat unui animal, având caracteristicii proprii, iar 2025 se preconizează a fi un an al profunzimii, reflecției și al strategiilor înțelepte pe termen lung. Anul Șarpelui ne invită să regăsim echilibrul interior și să construim pas cu pas un drum solid către viitor. Asocierea cu elementul Lemn, dă naștere unei combinații importante, deoarece elementul Lemn simbolizează creșterea, dezvoltarea și creativitatea.
În tradiția chineză, șarpele este un simbol cu multiple semnificații, întruchipând atât spiritualitatea, fertilitatea și longevitatea, cât și pericolele și forțele malefice. Potrivit etnofolcloriștilor, acesta este considerat un protector al casei și al familiei, iar în cultura chineză există o interdicție de a răni un șarpe. În trecut, prezența unui șarpe într-o locuință era văzută ca un semn divin, o manifestare a unui zeu.
Anul Șarpelui poate reprezenta o perioadă benefică din punct de vedere financiar pentru oamenii de afaceri și pentru liderii de opinie. Cele mai mari șanse de reușită le au persoanele care acționează în mod programat, având în spate o analiza aprofundată a situației. În schimb, pot fi dezavantajate persoanele care se adaptează greu la schimbări și cele care acționează sub impulsul de moment. Pentru a evita dezamăgirile și eșecurile, este foarte important ca orice decizie să fie luată după o analiză serioasă asupra consecințelor pe care le poate avea. Precauția trebuie să domine deciziile pe care le vom lua în acest an, se menționează pe https://chinesenewyear.net.
Cei născuți în zodia Șarpelui sunt persoane inteligente, înțelepte, intuitive și învăluite de mister. În mod firesc strategic, pot fi excelenți experți în rezolvarea problemelor, buni observatori și mediatori pricepuți, trăsături care îi ajută să ia decizii înțelepte și să navigheze cu succes atât în mediul profesional, cât și în cel social. Au capacitatea de a deschide drumuri pentru ei înșiși și pentru cei din jur.
Șarpele este considerat a fi cel mai tenace dintre toate cele 12 semne zodiacale. Pentru cei născuți în Anul Șarpelui de Lemn, verdele este culoarea considerată cea mai benefică, având legătura cu Lemnul. Astfel, verdele atrage noroc și prosperitate, sporind energia și aducând în viața acestora șanse favorabile.
Fiecare semn zodiacal are o relație unică cu Anul Șarpelui. Unele semne, cum ar fi Boul și Cocoșul, sunt compatibile cu Șarpele. Aceste semne împărtășesc valori precum răbdarea ș munca grea, făcând un an fără probleme. Cu toate acestea, pentru semne precum Porcul și Maimuța, 2025 ar putea prezenta unele provocări. Natura relaxată a Porcului și jocul Maimuței se pot înfrunta cu abordarea mai strategică și mai serioasă a Șarpelui, subliniază www.sydney.edu.au.
Anii Șarpelui includ: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025 și 2037.
Calendarul chinezesc este un calendar care se bazează atât pe fazele Lunii, cât și pe orbita Pământului în jurul Soarelui. Un an este considerat drept perioada în care Luna face 12 rotații în jurul Pământului, fiecare rotație durând o lună.
Fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani, menționează https://chinesenewyear.net.
Explicația folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-și lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 și-au făcut apariția, iar, în semn de recunoștință, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal și cei născuți în cursul anului respectiv să moștenească câte ceva din particularitățile acelui necuvântător.
Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naștere are o puternică influență asupra persoanei respective. ‘Acesta este animalul care ți se ascunde în inimă’, spun ei.