Ambulanţa Dâmboviţa: Persoana ce a venit cu copilul rănit a ajuns în 4 minute, nicio ambulanţă nu era atât de aproape

Ambulanţa Dâmboviţa: Persoana ce a venit cu copilul rănit a ajuns în 4 minute, nicio ambulanţă nu era atât de aproape

Ambulanţa Dâmboviţa susţine, miercuri, într-un comunicat de presă, că persoana care a adus la spital cu maşina personală un copil rănit grav într-un accident a ajuns în 4 minute şi nicio ambulanţă nu era atât de aproape încât să ajungă în mai puţin timp.

Pe de altă parte, comisia de disciplină din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă a decis că atât dispecerul care are preluat apelul, cât şi coordonatorul din acea tură nu au respectat procedura de consiliere medicală, ambii fiind sancţionaţi cu reţinerea a 10% din salariu pentru o perioadă de 3 luni.

”In data de 27.08.2018, ora 12.07 s-a primit un apel prin Serviciul de Urgenţă 112, cu privire la un accident cu trei victime, produs la ieşirea din localitatea Cornăţelu – zona Bolovani. Apelul a fost efectuat de conducătorul auto care a preluat una dintre victime, respectiv minorul, pentru a fi transportată la spital, acesta aflându-se în momentul apelului la o distanţă de aproximativ 4 km de UPU Titu”, se arată în comunicatul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa.

În document se precizează că operatorul de serviciu al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a preluat apelul transmis de 112 şi l-a retransmis către toate echipajele din zonă.

”Cea mai apropiată ambulanţă disponibilă fiind la aproximativ 20 km distanţă de locul accidentului – localitatea Bilciureşti, situaţie ce făcea imposibilă întâlnirea dintre ambulanţă şi autoturismul care transporta pacientul. Având în vedere situaţia menţionată mai sus, dispeceratul a anuntat UPU Titu că urmează să sosească o urgenţă majoră, victima fiind un copil transportat de o maşină particulară”, se mai arată în comunicat.

Medicii au solicitat un elicopter SMURD, la acea oră fiind indisponibil, iar copilul rănit a fost transportat cu ambulanţa la un spital din capitală.

”UPU Titu a solicitat elicopterul SMURD, prin dispeceratul 112, acesta la ora respectivă fiind indisponibil. Totodată de la staţia centrală Târgovişte, la ora 12.15, a plecat către UPU Titu un echipaj de tip C cu medic, pentru a transfera pacientul către spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, acesta sosind la UPU Titu la ora 12.45. Pacientul a fost transportat şi predat spitalului Grigore Alexandrescu la orele 13.45”, susţine Ambulanţa Dâmboviţa.

Conform sursei citate, celelalte două persoane rănite în accident au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, de la locul producerii accidentului, la ora 12.22.

”De menţionat: apelul a fost preluat la ora 12.07, iar echipajul cu medic pentru transportul pacientului de la Titu către Bucureşti a fost solicitat de UPU Titu la ora 12.15, de unde reiese că maşina particulară care transporta pacientul a ajuns la UPU Titu în aproximativ 4 minute, timp ce era imposibil de realizat de ambulanţele disponibile aflate în zonă (cea mai apropiată ambulanţă fiind la aproximativ 20 km de locul transmiterii apelului). Acest lucru reiese din fişa de urgenţă prespitalicească”, se arată în comunicatul semnat de managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa,  Gheorghe Mihail.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat, marţi, şi a solicitat o anchetă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare a unui apel la 112 în urma unui accident în care solicitantului i se spune să ducă singur un copil rănit la spital pentru că nu este nicio ambulanţă disponibilă.

O maşină s-a răsturnat, luni, în afara părţii carosabile, în zona Bolovani, judeţul Dâmboviţa, după ce şoferul nu a fost atent la drum, în accident au fost rănite patru persoane, între care şi un copil de opt ani care era inconştient imediat după accident. Ulterior autorităţile au informat că este în comă.

În înregistrarea făcută publică se aude cum un bărbat a preluat copilul şi a plecat cu maşina spre spitalul din Titu, cel mai apropiat de locul accidentului. Pe înregistrare se aude vocea bărbatului nemulţumit că nu i se răspunde la 112, iar apoi când a vorbit cu operatorul acesta îi spune să continue drumul spre spital, că nu poate veni nicio ambulanţă spre el să preia copilul.

”Încercaţi să ajungeţi la spital, nu avem ambulanţă liberă”, spune operatorul 112 în înregistrare.

error: Conţinut protejat !!