Site icon stiriDB

#alegeri2024 Dâmboviţa: O persoană amendată pentru fotografierea votului, o alta pentru continuarea campaniei

O femeie din comuna dâmboviţeană Ocniţa a fost amendată, duminică, pentru că a fotografiat buletinul de vot, iar un bărbat din comuna Glod că a continuat campania electorală în ziua votului şi a fost sancţionat, informează IPJ Dâmboviţa.

Conform sursei citate, duminică, până la ora 11:00, au fost semnalate 24 de incidente sau fapte ilegale în context electoral.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Moreni au fost sesizaţi de o persoană cu privire la faptul că a fost fotografiat un buletinul de vot. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că o femeie de 43 de ani, din comuna Ocniţa, în timpul exercitării dreptului la vot, şi-ar fi fotografiat buletinul de vot. Femeia a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 600 de lei. Tot pe parcursul acestei zile, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Fieni au fost sesizaţi cu privire la faptul că se continuă campania electorală. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, s-a constatat că un bărbat de 45 de ani, din Glod, ar fi condus un autoturism cu viteză redusă, pe raza localităţii, având lipite afişe cu sigla unui partid politic. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.400 de lei”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Poliţiştii dâmboviţeni au mai fost sesizaţi duminică cu privire la faptul că, la data de 8 iunie, în jurul orei 19:00, o tânără, de 20 de ani, din comuna Braniştea, ar fi postat pe o reţea de socializare, un clip video la care ar fi ataşat o descriere prin care ar indemna cetăţenii să nu susţină un partid politic, deşi campania electorală s-a încheiat. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu avertisment.

„Precizăm că, până la acest moment, nu au fost sesizate incidente electorale grave. Subliniem că toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător şi în mod echidistant, după încheierea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă. Amintim că toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă, pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale”, mai informează IPJ Dâmboviţa.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!