Fie ca ai un magazin online, o mica afacere pentru care ai creat un site de prezentare sau business-ul tau este la nivel national, iar pagina ta web are sute sau chiar mii de vizitatori unici in fiecare zi, atunci cu siguranta stii ca orice platforma din mediul virtual are nevoie de doua lucruri: un domeniu (adresa site-ului) si hosting (sau gazduire). Gazduirea se face pe un server. Firmele care ofera hosting pun la dispozitia clientilor resurse tehnice partajate sau dedicare ale unui server cu acces la Internet, astfel incat website-ul sa fie online (adica sa fie vizibil in reteaua globala de Internet).
Afla daca ai nevoie de un server VPS
VPS sau Virtual Private Server este un server partitionat care ofera avantajele unui server dedicat, dar la costuri mai mici. Adica detinatorul are beneficiile si libertatile pe care le-ar avea daca ar detine propriul lui server, dar fara costurile si spatiul fizic pe care acesta le-ar ocupa. Pentru un site mic, cu putin vizitatori lunari, poti ramane la un serviciu de shared hosting (atunci cand mai multi beneficiari impart acelasi server), dar daca afacerea ta este in plina expansiune, daca ai depasit resursele alocate de un shared hosting (restrictii de consum CPU, adica procesor si memorie RAM) si daca ai nevoie de instalarea propriilor aplicatii pe server, atunci VPS este cea mai buna solutie pentru tine.
Partea buna pentru un VPS server este ca poate fi administrat atat de pe Linux, cat si de pe Windows. Adica poti avea propriul tau server pe Windows, fara sa ocupi spatiu, fara sa aloci resurse hardware si fara sa inveti vreun sistem nou de operare.
Avantajele unui server dedicat la preturi mult mai mici
Un VPS iti ofera avantajele unui server dedicat: acces root si posibilitatea de a seta propriile configurari pentru aplicatii, lucru pe care nu il poti face pe un server de tip shared. Principala diferenta intre cele doua tine insa de securitate si confidentialitate, dar si de flexibilitate (dupa cum am mai spus, iti poti alege sistemul de operare) si nu in ultimul rand, de costuri.
Companiile de administrare de servere ofera un server (ca si componenta hardware) al carui spatiu il portioneaza intre mai multi utilizatori. Astfel, costurile unui server dedicat sunt impartite intre acestia, factura lunara fiind mai mica. Sa nu mai spunem ca un server virtual te scapa de multe resurse (hardware, financiare, de spatiu, de administrare), cei care se ocupa de administrarea serverelor oferind inclusiv suport tehnic in situatii neprevazute sau pe care nu stii cum sa le gestionezi.
Nu trebuie sa treci granita pentru un server VPS
Clientii care utilizeaza pachere de server hosting au preferat imediat alegerea unor servere VPS in detrimentul celor shared hosting. Desigur, si firmele de administrare servere din Romania precum este Pidgin Host de exemplu, s-a aliniat tendintelor si a inceput sa ofere diferite pachete standard sau personalizate, in functie de nevoile fiecarui client.
Pe internet pretul in medie pentru un VPS ieftin ar fi undeva pana in 20-25 euro/luna. Desigur, sunt si pachete de 5 euro/luna, dar acestea nu iti ofera foarte multe resurse (celule CPU si memorie RAM). Ai in continuare avantajul posibilitatii de configurare si de realizare a propriilor setari, dar nu te baza pe el pentru gazduirea mai multor site-uri sau micro-site-uri. In schimb, un pachet de 20-25 euro/luna este un pret bun pentru un server VPS din Romania. Sunt si pachete care ajung la peste 100 euro/luna, dar acestea sunt alese in special de cei care ofera mai departe hosting de tip shared. Sunt multi care aleg sa amortizeze cheltuielile cu o astfel de varianta. Dar fiecare site, blog, forum reprezinta un consum de resurse si trebuie avut in considerare numarul maxim de utilizatori pentru un server.
Alegerea unui VPS nu va fi una usoara, mai ales cand sunt atat de multe optiuni pe piata (gasesti servere VPS in Romania, dar si in afara). Pe langa aria geografica, vei gasi cele mai bune oferte de pret cu un singur click aici de care poti profita. Aceasta companie se ocupa cu administrarea de servere punand la dispozitie un numar de trei pachete cu diferite specificatii tehnice avantajoase. Inainte de alegerea unui pachet va trebui sa faci o analiza a resurselor de care ai nevoie in momentul de fata, putand oricand sa le ceri sfatul, dar si cele de care vei avea nevoie peste 6 luni sau un an. Desigur, poti schimba pachetul utilizat oricand si poti primi suport tehnic de la firma de administrare a serverului, dar cel putin pentru inceput asigura-te ca ai tot ce iti trebuie pentru a-ti putea manageria afacerea.