Muzeul comunismului de la Târgovişte, amenajat şi inaugurat anul trecut în clădirea unităţii militare de la Gara Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, are din ce în ce mai mulţi vizitatori.
De asemenea agenţii de presă din străinătate, precum şi Agenţia Naţională de Presă din România, Agerpres, au venit aici pentru a realiza materiale având ca subiect Revoluţia din 1989.
Reuters, Associated Press, Helsingin Sanomat, A.R.D. , Al-Jazeera London, Al-Jazeera Serbia şi altele au venit la muzeul comunismului de la Târgovişte, interesate de modul în care regimul comunist din România a căzut, desfăşurarea evenimentelor şi de faptul că suntem singura ţară din blocul comunist unde conducătorul a sfârşit prin a fi executat.
”La Unitatea Militară 01417 din municipiul Târgovişte este deschisă expoziţia dedicată momentului din 25 decembrie 1989: ‘Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din Români. Inaugurarea a avut loc anul trecut, în luna septembrie, iar de la acel moment foarte multe televiziuni din străinătate au dorit să filmeze locul execuţiei pentru a face reportaje sau documentare. Luna aceasta, interesul a fost şi mai mare datorită împlinirii celor 25 de ani de la Revoluţia Romana, punctul muzeal fiind vizitat de agenţii mari de presă”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.
Muzeul comunismului funcţionează ca un punct muzeal în cadrul Complexului Curtea Domnească.
Încăperile au fost amenajate în aşa fel încât să arate ca în decembrie 1989. Astfel la muzeu este Biroul comandantului, care a servit în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989 ca spaţiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care aveau să aibă loc în acea zi. O altă cameră amenajată este sala în care cuplul Ceauşescu şi-a petrecut ultimele patru zile şi trei nopţi, începând cu 22 decembrie, când la 19.30 au fost aduşi sub escortă de la Inspectoratul de Miliţie Dâmboviţa şi până în ziua procesului şi a punerii în aplicare a sentinţei. Vizitatorii pot vedea şi camera în care au fost judecaţi soţii Ceauşescu. În faţa fiecărei camere este o plăcuţă cu aceste explicaţii.
De asemenea vizitatorii muzeului pot vedea zidul în fața căruia au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.