Site icon stiriDB

After school şi cămin cultural, inaugurate la Vişineşti

Un after school şi un cămin cultural realizate cu fonduri europene au fost inaugurate, joi, în comuna dâmboviţeană Vişineşti.

Cele două investiţii fac parte dintr-un proiect integrat în valoare de 12,4 milioane lei, care mai cuprinde modernizarea a 3,8 kilometri de drumuri locale, înființarea sistemului de canalizare pe 1,5 kilometri cu o stație de pompare şi o stație de epurare, precum și achiziția unui utilaj pentru întreținerea drumurilor.

Centrul after school are o sală de mese, o bucătărie, centrală termică, două săli de studiu, cameră de consiliere și cancelarie.

Căminul cultural a fost renovat și este o investiție de 430.000 de lei (fără TVA).

”În 2012, comuna era într-o situație financiară extrem de dificilă. Mai multe zeci de miliarde de lei au trebuit acoperite. Și am făcut lucrul ăsta împreună cu domnul primar. Vă aduc de asemenea aminte că toate proiectele acestea europene au necesitat o cofinanțare, care, din taxele și impozitele locale, nu putea fi asigurată. De aceea, consiliul județean, direct sau indirect, este parte în tot ceea ce am făcut noi aici. Avem, de 7-8 zile, numai vești bune. Pe data de 5 septembrie am primit un microbuz. Astăzi deschidem trei instituții care au legătură cu viața culturală, cu școala: un after-school, un cămin cultural și o bibliotecă cu tot ceea ce este necesar. Adunate, înseamnă peste 16 miliarde de lei (vechi), adică echivalentul impozitelor plătite de oamenii din Vișinești pe o perioadă de vreo 10 ani de zile”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Primarul din Vişineşti, Nicolae Stoica, a subliniat importanţa proiectelor europene pentru comună.

”De când am început mandatul, în anul 2012, am preluat acest proiect pe Măsura 322, cu o valoare de 2,5 milioane de euro, la care s-a lucrat până luna trecută, când am avut recepția de finalizare. Am terminat obiectivul after-school, în valoare de 9 miliarde de lei vechi. Acolo, zilnic, vor fi găzduiți 60 de copii, cu cadre didactice, vor face cursuri ‘școală după școală’ (…). Fără acești bani europeni nu ne-am fi descurcat niciodată să avem în localitate un asemenea proiect, un proiect la care s-a muncit mult”, a declarat primarul din Vişineşti, Nicolae Stoica.

Prezent la inugurare, senatorul PSD Leonardo Badea, a vorbit despre cum arăta zona din jurul căminului cultural acum doi ani.

”Eu îmi aduc aminte că acum doi ani când am venit aici am mers cu domnul primar pe aici prin curte, ne-am încurcat în nişte sârme amândoi şi, nu ştiu, am ajuns în căminul cultural… e o întreagă poveste de cum am reuşit să ajungem, eru şi nişte gropi pe acolo. Vorbind cu el, era la început de mandat, foarte optimist, a zis: eu dacă nu fac nimic îmi vine să mă spânzur în primărie, dacă nu o să eruşesc să fac. Spunea: când o să văd şi eu căminul cultural făcut cum trebuie? Când o să văd căminul ăsta cultural gata o să îmi dau seama că lucrurile încep să meargă în comună. Ei, uite azi a venit ziua!”, a spus senatorul Leonardo Badea.

La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Dâmboviţa Ioan Marinescu, administratorul public al județului Alexandru Oprea, directorul Centrului Județean de Cultură -Ionuț Lăscaie, localnici din Vișinești.