Adunarea judecătorilor de la Tribunalul Dâmboviţa s-a întrunit, miercuri, şi a decis efectuarea unui prostest sub forma unui apel privind eliminarea imixtiunilor politice asupra sistemului de justiţie, se arată într-un comunicat al Tribunalului Dâmboviţa.
„La data de 18 decembrie 2019 a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Dâmboviţa, care a hotărât următoarele:1. Efectuarea unui protest sub forma apelului scris către Ministerul Justiţiei, Parlamentul României şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru eliminarea imixtiunilor politice asupra sistemului de justiţie; 2. În situaţia continuării demersurilor politice şi legislative privind afectarea independenţei sistemului de justiţie şi golirea de conţinut a statutului judecătorului, recurgerea la alte forme de protest ce vor fi hotărâte de Adunarea Generală a judecătorilor”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dâmboviţa, Narcis Erculescu.
În document se arată că în motivarea hotărârii au fost avute mai multe considerente, printre care faptul că satisfacerea nevoilor de siguranţă financiară, securitate şi predictibilitate a condiţiilor materiale în care îşi desfăşoară activitatea personalul din sistemul de justiţie contribuie decisiv la crearea climatului de independenţă necesar înfăptuirii actului de justiţie în condiţii optime, în beneficiul cetăţeanului.
„Subliniem că previzibilitatea şi stabilitatea statutului judecătorului, ca ansamblu de drepturi şi obligaţii aferente, constituie în fapt pilonul principal al independenţei acestuia. Ameninţările repetate cu eliminarea pensiei de serviciu, care nu este un privilegiu, şi cu celelalte restrângeri a drepturilor legale cumulat cu multitudinea restricţiilor şi incompatibilităţilor, au creat nemulţumiri şi nelinişte în rândul judecătorilor şi a personalului auxiliar, fiind percepute ca instrumente de imixtiune din partea puterii executive şi legislative”, se mai arată în comunicatul Tribunalului Dâmboviţa.
Emitenţii comunicatului atrag atenţia că „folosirea justiţiei în jocul electoral al partidelor politice contravine cadrului constituţional şi are drept consecinţă atât afectarea echilibrului sistemului judiciar în ansamblul său, cât şi a echilibrului care trebuie să existe între cele trei puteri ale statului, reglementate la nivel constituţional”.