Site icon stiriDB

Adrian Ţuţuianu (PSD): Graţierea nu şterge fapta din cazier

tutuianu-psd-declaratii

Graţierea nu şterge fapta din cazier, ci doar executarea pedepsei, a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu.

”Graţierea, ca să explic pe înţelesul tuturor, nu şterge fapta din cazierul nimănui, ci doar executarea pedepsei. Am mai auzit pe unii spunând: dar cei care sunt condamnaţi ci suspendare, de ce nu răspund? Păi, condamnarea cu suspendare este o sancţiune mai uşoară decât condamnarea cu executare, e normal ca dacă ai graţiat forma cea mai grea să o graţiezi şi pe cea care e mai uşoară. Pedepsele complementare, cum e dreptul de a fi ales sau de a alege, dreptul de a exercita o profesie sau o meserie, dreptul de a stat sau nu într-o localitate îşi păstrează valabilitatea. Măsurile cu caracter educativ sau de siguranţă, cum ar fi internarea într-o unitate sanitară, îşi produc în continuare efectele”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Acesta a dat şi exemple de drept comparat privind graţierea în alte ţări din Uniunea Europeană.

”Tot legat de graţiere, trei exemple de drept comparat: în Franţa şi în Italia, cam la doi ani, doi ani şi jumătate, se adoptă o lege de graţiere, pentru fapte nu foarte grave. În Austria, de fiecare aniversare a republicii se adoptă o lege de graţiere, când au aniversat nu mai ştiu câţi ani de la intrarea Austriei în UE au adoptat o lege de graţiere. Graţierea este un act de clemenţă, care aparţine puterii legiuitoare”, a ami spus Adrian Ţuţuianu.

Acesta a făcut unele referiri la prevederile proiectului de lege privind graţierea propus de Guvern.

”Trei lucruri vreau să subliniez. Unu, se graţiează pedepsele până la cinci ani. Doi, nu toate pedepsele se graţiează, sunt 57 infracţiuni din Codul Penal şi 13 din legi speciale, care nu fac obiectul graţierii şi ele ce privesc: faptele săvârşite cu violenţă, tâlhăria, violul, faptele grave, falsul, uzul de fals, falsul material în înscrisuri şi aşa mai departe. A treia subliniere, s-a impus şi recuperarea pagubei. Vreau să vă spun, ca unul care am ceva practică, chiar dacă nu am mai intrat de mult în instanţă, jumătate dintre cei care sunt condamnaţi şi s-ar încadra la graţiere, că au sub cinci ani, vor reveni în închisoare pentru că nu vor putea să plătească paguba”, a afirmat Adrian Ţuţuianu, care a profesat ca avocat înainte de a ocupa funcţii în Parlament şi administraţie.