Adrian Ţuţuianu: Primarul din Fieni, derapaje de comportament inacceptabile (audio)
Primarul din Fieni, Adriean Budoiu (PNL), are, în ultima vreme, derapaje de comportament inacceptabile, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu (PSD).
Acesta s-a referit la răspunsul primit de la primarul din Fieni, Adriean Budoiu, care i-a transmis în urma unei invitaţii că nu îşi permite să piardă timpul pe holurile consiliului judeţean. De asemenea Ţuţuianu a făcut referire la bani solicitaţi de primarul din Fieni pentru o asociere unde consiliul Local Fieni trebuie să asigure cofinanţarea şi la taxa pe habitat, a cărei majorare nu a fost aprobată în Consiliul Local Fieni.
”Am primit pe data de 30 ianuarie 2015 o adresă în care spune, mod instituţional de comunicare: ‘referitor la adresa dumneavoastră nr. 1523/29.01.2015 vă comunicăm că nu ne permitem să pierdem timpul pe holurile consiliului judeţean’. Îl invitam la discuţii despre asociere (consiliul local-consiliul judeţean, n.r.). În primul rând că mă aşteptam de la un primar la al treilea mandat şi jurist de profesie la o minimă deferenţă instituţională. Şi atunci m-am gândit că o fi vreo diferenţă foarte mare între noi şi am constatat aşa: domnul Adrian Budoiu – absolvent al facultăţii de drept, la seral; domnul Adrian Ţuţuianu – absolvent al facultăţii de drept, la zi. Am făcut comparaţii de genul acesta. Domnul Budoiu – primar, domnul Ţuţuianu – preşedinte de consiliu judeţean. Deci am făcut toate comparaţiile, nici aici nu văd să am vreun fel de problemă eu. Este inacceptabil pentru un primar de orş să aibă un asemenea comportament instituţional, pentru că nu l-am invitat să stea pe holurile consiliului judeţean ci pentru că dânsul nu cred că înţelege ce se întâmplă pe acolo”, a spus Ţuţuianu.
Acesta s-a referit apoi la o solicitare financiară pentru o asociere consiliul judeţean- Conailiul Local Fieni, însă firma care execută lucrările este în procedură de insolvenţă.
”Avem o asociere (lucrări drum, n.r.), e adevărat. Îmi comunică faptul că trebuie să îi dau 247.720 de lei, că aşa scrie în contractul de asociere. Dar a uitat că firma care a câştigat licitaţia, pe care dânsul a organizat-o, este în procedură de insolvenţă. Ca urmare era normal să dicutăm între noi, asociaţii în contract, ce facem: reziliem contractul, organizăm o nouă licitaţie de achiziţie publică? Vedem cât putem pune fiecare anul acesta ca să putem să finalizăm obiectivul. Prin urmare, prin intermediul dumneavoastră îi transmit că atâta timp cât aceste chestiuni ce ţin de legalitate nu sunt rezolvate, nu voi aloca suma pentru oraşul Fieni”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a vorbit şi despre o solicitare primită de la primarul din Fieni, pentru 25 de miliarde de lei vechi, pentru o lucrare la care Consiliul Local Fieni este parte în contract, nu consiliul judeţean.
”Al doilea lucru pe care trebuie să i-l transmit prin intermediul presei: mi-a scris că trebuie să îi dau 25 de miliarde de lei vechi pentru reabilitare aducţiune apă din sursele Gâlma şi Rătei pe traseul comuna Moroieni-intrare oraş Fieni şi reabilitare reţele distribuţie cu apă în Fieni. E vorba de o lucrare făcută prin Compania Naţională de Investiţii, unde cota de cofinanţare este de 25%, parte în contract este Consiliul Local al oraşului Fieni şi în anul 2010 când s-a semnat contractul există o clauză care spune aşa: Consiliul Judeţean Dâmboviţa va depune toate diligenţele pentru sprijinirea oraşului Fieni în vederea asigurării cotei de cofinanţare. Prin intermediul presei îi spun astăzi că toate diligenţele le voi depune, o să cer guvernului să îl aibă în vedere la cofinanţarea proiectului cu o alocare financiară, dar în niciun caz nu va plăti consiliul judeţean ceea ce trebuie să plătească Consiliul Local Fieni. De aceea, ca titular al investiţiei şi responsabil de derularea proiectului, îi sugerez să îşi prevadă în buget sumele necesare”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Taxa de habitat a fost un alt subiect despre care a vorbit Ţuţuianu.
”Al treilea lucru pe care trebuie să i-l spun tot prin intermediul presei e că atitudinea pe care a avut-o în consiliul local vizavi de taxa de habitat este inacceptabilă. Din anul 2010 când s-a încheiat contractul cu Supercom până în 2012, când am venit eu la consiliul judeţean, domnul Budoiu, în calitate de primar, a semnat toate hotărârile şi documentele ADI Salubritate. El este unul dintre cei care au ridicat mâna pentru un contract păgubos, am spus-o mereu, pentru consiliul judeţean şi este unl dintre cei care au stabilit şi taxa de 18 lei, în 2010. Eu am făcut ce am putut să fac, adică doi ani am redus cu doi lei taxa. Ştiţi foarte bine câte sume am reuşit să scad de pe poziţia consiliul judeţean şi din spatele cetăţenilor din judeţ. Am revenit cu taxa la nivelul din 2010. Şi vii acum şi îmi spui mie că nu e bine aşa. Adică se dezice de propriile decizii luate în ADI. Îi transmit, tot prin intermediul presei, că vom pune în discuţie excluderea celor care nu adoptă taxa de habitat, vom pune în discuţie obligarea unităţilor administrativ teritoriale la plata sumelor care se pot repartiza din contractul de finanţare europeană şi, probabil, Fieni-ul va trece de 1 milion de euro şi al treilea lucru că vom sista serviciul de salubritate în localitate atâta timp cât nu ajungem la un numitor comun”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.