Instituţii abilitate ale statului au sesizat neconcordanţe mari între ce scrie în proiect şi ce se execută pe teren la lucrările aferente celor două Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU) din Târgovişte, a declarat, la un post local de televiziune, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
”Sunt două PID-uri, care însemnă undeva la 35-40% din oraş, sunt întârziate şi mai există o problemă: sunt foarte multe lucrări, şi o spun public şi atrag atenţia celor care sunt în unităţile de implementare a acestor proiecte, constructorilor, proiectanţilor, diriginţilor de şantier, că instituţiile abilitate ale statului au sesizat neconcordanţe mari între ce scrie în proiect şi ce se execută pe teren”, a spus Ţuţuianu, la emisiunea ”Faţă în faţă”, de la ColumnaTV.
Acesta a dat şi un exemplu concret.
”Exemplu: în proiect scrie că trebuie făcută săpătură de o jumătate de metru unde se reabilitează strada, trebuie pusă piatră spartă, după care vin cele două straturi de asfalt. Dacă nu se face aşa, e o problemă. În multe locuri nu s-a făcut aşa. După aceea, lipsesc lucrări, astea apar… la un moment dat lucrurile sunt inerente, ca să fim foarte exacţi. Unele sunt inerente… nu au prevăzut rigole, le-a scăpat, dar sunt unele care sunt în neregulă”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a mai spus că a sesizat conducerea Primăriei Târgovişte cu privire la aceste aspecte.
”Am sesizat pe cei de la Primăria Târgovişte, nu e treaba mea, că nu sunt în subordinea mea aceste UIP-uri (Unităţi de Implementare Proiect, n.r.), nici nu vreau să mă bag peste ceea ce nu îmi aparţine potrivit fişei postului, dar nici nu pot să nu am o atitudine atunci când văd că se întâmplă nişte lucruri care nu sunt în regulă. Am dat colegului meu, domnul viceprimar Cristian Stan, toate aceste situaţii de nereguli pe care eu le cunosc, i-am sugerat să ia UIP-ul şi să îi trimită pe teren, eventual să ia Direcţia Tehnică din primărie şi să facă verificări, prin sondaj, în toate zonele unde se lucrează ca să poată lua măsuri acum, când nu e prea târziu. Nu mai poţi să spargi strada după ce s-a făcut necorespunzător, mai spargi o dată că nu s-a făcut stratul de piatră spartă”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Au fost şi unii locuitori ai Târgoviştei îngrijoraţi de faptul că s-au decopertat străzi care aveau structură de beton, iar reprezentanţi ai primăriei au susţinut că proiectul este unul bun, prevede acea decopertare, iar străzile vor fi unele la standarde europene.
Tot printre nemulţumiţi sunt şi patronii unor firme de pe traseul lucrărilor, care susţin că au fost zile întregi în care nu s-a lucrat pe anumite tronsoane, iar acest lucru le-a afectat afacerea din cauza îngreunării accesului în zonă.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Târgovişte este împărţit pe două componente, A şi B. PIDU A vizează micro 6, iar PIDU B cartierele Aleea Trandafirilor, Cartierul CFR, micro 11 şi 12.
Lucrările la PIDU A sunt executate de Delta ACM 93 SRL şi Verta Tel SRL.
Lucrările la PIDU B sunt executate de Construcţii Erbaşu, lider de asociere, şi firma UTI.
Proiectul de finanţare pentru PIDU-uri a fost semnat în septembrie 2010, la Târgovişte, de ministrul de la acea vreme al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
În total, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Târgovişte beneficiază de fonduri europene de 149 de milioane de lei.