Site icon stiriDB

Adrian Țuțuianu: Desființăm serviciul public de apă, Compania de Apă va fi singurul operator din județ

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, luni, la şedinţa Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă că se va desfiinţa Serviciul judeţean de apă, în condiţiile în care în judeţ există doi operatori care se ocupă cu acelaşi tip de servicii, serviciul public de apă şi Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa.

Serviciul Judeţean de Apă din subordinea consiliului judeţean va fi desfiinţat până la sfârşitul anului.

”Am să desfiinţez Serviciul Public Judeţean de Apă până la sfârşitul anului şi am să predau, că nu e posibilă o fuziune, unul este serviciu public, altul societate comercială, ca să transform serviciul public în societate comercială e o muncă inutilă, şi atunci cea mai simplă variantă este lichidarea serviciului, prin predarea bunurilor, aduse cu titlul de aport la capitalul social al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa. Şi atunci rămânem cu un singur operator, în sensul în care sunt prevederile acordului cu Uniunea Europeană”, a precizat Ţuţuianu.

Acesta a mai spus că, în condiţiile în care are în derulare un proiect cu fonduri europene de 140 de milioane de euro şi mai vrea să acceseze fonduri şi pe programul POS Mediu 2, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa are nevoie de bani pentru cofinanţare.

”Compania are nevoie de cofinanţare pentru proiecte, banii aceştia, (cu care contribuie unităţile administrativ teritoriale la capitalul social, n.r.) pot fi o sursă de cofinanţare. Ni se cere în acordul cu Uniunea Europeană să consolidăm companiile de apă existente, sub aspect financiar. Alt obiectiv este acela de a fi şi noi parte decidentă. Vom face analiza, trebuie să avem un criteriu obiectiv, cred că ne vom raporta la numărul de abonaţi (la aportul la capitalul social al Companiei de apă, n.r.)”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

În ADI Apă Dâmboviţa sunt membre 70 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ din totalul de 89. La şedinţa de luni au mai fost reprezentanţi ai unor primării care au anunţat că vor să intre în ADI, pentru a putea accesa fonduri de realizare reţele de apă şi canalizare în exerciţiul financiar 2014-2020.

”Cei  care vor să se înscrie în ADI au termen până miercurea viitoare la ora 14.00. Apoi se va demara procedura întocmirii documentaţiilor necesare accesării fondurilor pe POS Mediu 2”, a afirmat Ţuţuianu.

La acest moment acţionar majoritar al Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa este Consiliul Local Târgovişte, care are 95% din acţiuni. Compania de apă deserveşte mai multe localităţi din Dâmboviţa.