Site icon stiriDB

Acord de cooperare între Târgovişte şi Castellon de la Plana – localitate spaniolă cu o comunitate importantă de târgovişteni

Autorităţile din Târgovişte şi Castellon de la Plana au semnat, miercuri, un acord de cooperare între cele două localităţi, în localitatea spaniolă trăind circa 10.000 de târgovişteni, cifră avansată de reprezentanţii Castellon de la Plana.

Acordul a fost semnat la Târgovişte, în cadrul manifestărilor Zilelor Cetăţii, de către primarul municipiului, Cristian Stan, şi prim consilierul primarului din Castellon de la Plana, Enric Porcar Mallen.

”Acest acord pe care l-am semnat astăzi se constituie şi într-un mesaj pentru comunitatea târgovişteană din Castellon din partea ambelor administraţii locale: suntem alături de ei, de târgovişteni şi întotdeauna vor găsi o uşă deschisă. Vreau ca acest mesaj să plece de aici, din Târgovişte, şi să ajungă la Castellon în această formă. Dincolo de semnarea efectivă a unui acord de cooperare aş dori să menţionez că în Castellon de la Plana există o puternică comunitate târgovişteană. De asemenea este tot acolo un consulat român care deserveşte peste 100.000 de români din comunitatea valencială”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Acordul semnat prevede schimbul de experienţă în domenii de interes comun, vizite reciperoce, acţiuni comune în domeniile educaţie, turism, cultură, sport, economico-social.

”Actul pe care îl semnăm astăzi înseamnă foarte mult, atât pentru Târgovişte, cât şi pentru Castellon, două oraşe care sunt unite, practic, de mai mulţi ani, ambele câutând progres şi bunăstare pentru cetăţenii lor(…). Deja, comunitatea română din Provincia Castellon atinge 15% din populaţie, cea mai mare parte fiind din judeţul Dâmboviţa, din municipiul Târgovişte. Putem spune că această comunitate de români este foarte numeroasă tocmai datorită nivelului de convieţuire şi modalităţii foarte bune de integrare în comunitatea castelloneză. Actul de înfrăţire semnat astăzi va avea forţă în viitor. Începând de acum, putem învăţa unii de la ceilalţi, în cadrul schimburilor de experienţă, aspecte care să ducă la dezvoltarea comună a celor două localităţi”, a declarat prim consilierul primarului din Castellon de la Plana, Enric Porcar Mallen.

Prezent la Târgovişte la semnarea acestui acord a fost şi primul român ales consilier la Castellon de la Plana, Manuel Gabriel Păduraru.

”Este o onoare şi o plăcere să particip la acest eveniment, ca reprezentant al municipiului Castellon de la Plana, ca român reprezentant al unei instituţii din străinătate. Este o onoare să pot reprezenta România în Castellon şi, în acelaşi timp, să pot reprezenta autorităţile din Castellon în România. M-am născut şi am studiat în Târgovişte, aşa că mă simt târgoviştean aproape 100%, deşi nu locuiesc aici şi, din acest motiv, toate eforturile mele vor fi îndreptate în a ajuta municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa, în limita posibilităţilor mele”, a spus Manuel Gabriel Păduraru.