ARISS EU 282 – primul contact radio oficial cu Stația Spațială Internațională realizat în România. Elevii din Târgoviște i-au pus întrebări astronautului Jeffrey Williams (video)
Legătura în direct, de la Târgoviște, cu astronautul american Jeffrey Williams aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale s-a realizat la a doua încercare de la ora 18.26, pentru aproximativ 10 minute. ARISS EU 282 a fost primul contact radio oficial cu Stația Spațială Internațională realizat în România, transmite Agerpres.
Un număr de 20 de elevi dâmbovițeni au pus câte o întrebare astronautului american. Întrebările au fost legate de viața în spațiu, despre cum se adaptează astronauții acolo și despre impresiile unui astronaut care zboară în spațiu.
Întrebat dacă ar fi să aleagă între a trăi în spațiu sau pe Pământ, Jeffrey Williams a răspuns că doar pe Pământ se simte acasă și dacă ar fi să aleagă ar alege, evident, pe Pământ. Despre primul lucru pe care l-ar face când se va întoarce, el a spus: ”să mă întâlnesc cu familia și să consum mâncare proaspătă”. Referitor la gustul mâncării la bordul Stației Spațiale, Jeffrey a afirmat că ar prefera mâncăruri mai condimentate și ceva mai gustoase, dar că gustul alimentelor în spațiu nu diferă de gustul lor pe Pământ.
”Indiferent ce vârstă am avea, toți nu ne putem abține ca în spațiu, în imponderabilitate, să ne jucăm cu linguri, picături de apă sau să ne amuzăm deplasându-ne în gravitație redusă”, a spus astronautul americam Jeffrey Williams în discuție cu elevi dâmbovițeni.
La întrebarea despre zborul în spațiu și dacă va fi el accesibil oamenilor obișnuiți, în viitor, astronautul amercan a răspuns că nu crede așa ceva, dar speră că va fi accesibil mai multor oameni decât acum.
”Legătura a fost emoționantă și sunt convins că elevii care au discutat cu astronautul american vor fi motivați de un astfel de moment”, a afirmat despre evenimentul de la Târgoviște Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu. Prunariu a fost prezent la Casa Sindicatelor din Târgoviște, acolo unde a avut loc legătura în direct cu Stația Spațială Internațională.
Legătura în direct cu astronautul american Jeffrey Williams nu a putut fi realizată la ora 16.49, așa cum a fost stabilit inițial, din cauza unor probleme tehnice, iar o nouă legătură se va încerca la ora 18.26, au spus reprezentanții Universității Valahia, organizatorii evenimentului.
Conf. Dr. Ing. Ioan Alexandru Ivan de la Universitatea Valahia Târgoviște a anunțat că este un emițător de tip SSTV pornit la bordul Stației Spațiale Internaționale care interfera cu transmisia directă. Emițătorul nu putea fi oprit de la bordul Stației decât cu acordul NASA, lucru ce nu a putut fi făcut în intervalul de 10 minute în care Stația se afla în zona în care legătura directă ar fi putut fi realizată.
Organizatorii au anunțat că astronautul a recepționat corect semnalele radio, dar cei din Târgoviște nu au putut să îl recepționeze.
20 de liceeni din Dâmbovița au pregătit, fiecare, câte o întrebare pentru astronautul american Jeffrey Williams. Aceștia vor încerca să ia legătura cu astronautul american la ora 18.26. ARISS EU 282 se dorește a fi primul contact radio oficial cu Stația Spațială Internațională realizat în România.
Sute de persoane sunt prezente, marți, la Casa Sindicatelor din Târgoviște, la evenimentul ARISS EU 282, în care se va lua legătura în direct, în premieră națională, cu astronautul Jeffrey Williams aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Evenimentul a debutat la ora 15.30, iar mai mulți elevi dâmbovițeni vor intra în direct cu astronautul, între 16.49 și 17.00. Scopul acțiunii este unul educativ. Până la momentul la care se va lua legătura cu astronautul american vor avea loc prezentări ale evenimentului, ale Stației Spațiale Internaționale, vor fi proiectate filme realizate în ateliere tematice de către elevi dâmbovițeni și se va desfășura o conexiune cu radioamatorii din Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. De asemenea vor fi momente artistice susținute de Filarmonica Muntenia. Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, va vorbi despre experiența sa și va răspunde unor întrebări din public.
Un număr de 20 de liceeni au pregătit, fiecare, câte o întrebare pentru astronautul american Jeffrey Williams. Curiozitățile elevilor țin, în principal, de dificultățile întâmpinate de astronaut în spațiu și de impresii din spațiu.
”Contactul ARISS a picat cum nu se poate mai bine, pe 12 aprilie. Anul acesta se împlinesc 55 de ani de la zborul istoric al lui Iuri Gagarin, zbor care a durat o oră și 43 de minute, practic a făcut o orbită în jurul Pământului. 20 de ani de ani mai târziu îl avem pe Dumitru Prunariu care este prezent la Târgoviște și ne va povesti câte ceva despre experiența lui în spațiu, despre Iuri Gagarin și, bineînțeles, despre astronautul cu care vom intra în contact. Jeffrey Williams este astronautul NASA poate cel mai experimentat cu Stația Spațială. Acesta a participat la patru zboruri, primul zbor s-a întâmplat în anul 2000, în momentul în care Stația Spațială încă nu era locuibilă”, a declarat Cristina Stancu, reprezentant Agenția Spațială Română.
Conform acesteia, astronautul american cu care elevii dâmbovițeni vor intra în contact este astronautul care a petrecut cel mai mult timp la bordul Stației Spațiale, adunând în total 534 de zile.
”Și-a propus (Jeffrey Williams, n.r.) ca în acest zbor să documenteze parcursul Stației Spațiale Internaționale, un fel de scurt istoric a ceea ce s-a întâmplat de la origini până în prezent, ca să spun așa. Are o perspectivă unică asupra Stației Spațiale, fiind acolo încă de la început. Jeff va deveni și cel mai longeviv astronaut la bordul Stației Spațiale, depășindu-l pe Scott Kelly, astronautul american care a stat timp de 520 de zile în spațiu pe ISS. Jeff Williams va avea 534 de zile”, a mai spus Cristina Stancu.