CJ Dâmboviţa va construi o grădiniţă în Raionul Ialoveni, Republica Moldova
Consiliul Judeţean Dâmboviţa va construi o grădiniţă în Raionul Ialoveni, Republica Moldova, raion cu care este înfrăţit.
”Se aprobă finanţarea proiectului ,,Construcţie grădiniţă de copii în comuna Ruseştii Noi, Raionul Ialoveni, Republica Moldova” şi a acordului-cadru de finanţare a acestuia. Finanţarea proiectului de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa este de 450.000 lei, pentru anul 2016”, se arată în hotărârea CJ Dâmboviţa, aprobată miercuri.
Valoarea totală a acestui proiect, cu termen de finalizare noiembrie 2017, este, conform devizului de lucrări, de 1,2 milioane de lei (275.723 euro). Contribuţia Raionului Ialoveni este de 363.780 lei (80.153 euro), iar a CJ Dâmboviţa 887.613 lei (195.570 euro).
”În 2018 se fac 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român. Este, dacă vreţi, o politică de stat sprijinirea Republicii Moldova (…). Judeţul Dâmboviţa are două înfrăţiri în Republica Moldova, cu raioanele Ialoveni şi Ştefan Vodă. Până acum am adus copii în tabără şi am dus şi noi, într-un an, copii de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Raionul Ştefan Vodă e chiar pe Nistru, e chiar nevoie să sprijinim concret Republica Moldova”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a adăugat că suma prevăzută pentru construirea grădiniţei în Raionul Ialoveni nu este una mare pentru CJ Dâmboviţa, dar gestul este important.
”Nu cred că e o problemă pentru judeţul Dâmboviţa suma aceasta, în doi ani de zile. Este chiar o sumă modică, dar care cred eu că face mult ca gest faţă de o situaţie dificilă de acolo. Sigur că avem şi noi şcoli şi grădiniţe cu probleme, unele au fost finanţate pe POR (Programul Operaţional regional, n.r.), altele prin GAL-uri (Grup de Acţiune Locală, n.r.), altele pe OG 28, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean are o solicitare de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării pentru toate şcolile care nu au autorizaţie de funcţionare şi sunt date la ministere şcolile pentru lucrări minime, aşa este discuţia, pentru finanţare”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Investiţia reprezintă o dovadă că ”nu ne limităm la vorbe” în ceea ce priveşte discuţiile privind realizarea uniunii naţionale a românilor în graniţele României Mari, a susţinut vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Marin Antonescu.
”În alte judeţe astfel de demersuri au fost făcute de mai mulţi ani, trebuie spus că Guvernul încurajează multiplicarea unor asemenea iniţiative, care se adaugă eforturilor guvernului (…). Există un nivel de aşteptare din partea autorităţilor din Republica Moldova (…). Era şi o datorie de onoare, de patriotism, până la urmă, să parcurgem paşi concreţi în direcţia aceasta cu toţii pentru a schimba impresia, destul de înrădăcinată în Republica Moldova, că noi ne limităm la vorbe în discuţiile cu privire la realizarea unităţii naţionale a românilor în graniţele României Mari”, a afirmat Marin Antonescu.