Apa în Pucioasa şi localităţile limitrofe – se poate consuma după fierbere
Apa furnizată prin sistemul public de furnizare în Pucioasa şi alte patru localităţi învecinate poate fi băută după fierbere, asta după ce timp de o lună au existat resricţii la consum din cauza unei bacterii ce a fost găsită în apa brută a Barajului Pucioasa.
Bacteria găsită în baraj este Clostridium perfringens, iar în urma anchetelor efectuate de autorităţi s-a descoperit că apariţia acesteia a fost cauzată de o poluare cu ape fecaloid menajere.
”În absenţa unei surse alternative de alimentare cu apă potabilă a populaţiei din oraşul Pucioasa, comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Doiceşti, DSP Dâmboviţa recomandă populaţiei să consume apă numai după fierberea circa 10-15 minute şi răcirea acesteia. Informarea populaţiei se va face de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, unităţile sanitare cu paturi vor fi aprovizionate cu apă potabilă, de către unităţile administrativ teritoriale, cu mijloacele din dotare”, se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, remis luni.
În document se mai precizează că unităţile administrativ teritoriale în cooperare cu Filiala Crucea Roşie Dâmboviţa, vor distribui apă plată îmbuteliată mamelor care alăptează, din localităţile afectate.
Totodată se menţin în vigoare măsurile privind monitorizarea permanentă a calităţii apei, pană la identificarea unei soluţii de remediere.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi prefectura au cerut sprijin Guvernului pentru alocarea a 3 milioane de lei pentru construcţia unei conducte de aducţiune apă pentru sistemul public de alimentare cu apă, după ce în barajul de la Pucioasa s-au înregistrat încărcări microbiologice. Până în prezent, a anunţat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, nu s-a dispus alocarea acestei sume.