Primar Fieni: Angajaţi ai companiei de apă au spart conducta de canalizare pentru că se înfundase, apa cu fecale a curs în Ialomiţa

Primar Fieni: Angajaţi ai companiei de apă au spart conducta de canalizare pentru că se înfundase, apa cu fecale a curs în Ialomiţa

Primarul din Fieni, Adriean Budoiu, a declarat că salariaţii Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa au spart intenţionat, în două locuri din oraş, conducta de canalizare care se înfundase, nu au mai reparat-o, iar apa cu fecale s-a scurs în Ialomiţa.

Primarul din Fieni spune că va amenda compania de apă cu câte 50.000 de lei pentru fiecare din cele două situaţii de acest fel pe care le-a descoperit în oraş.

budoiu-plaiasu-pnl

”Pe un canal colector de ape pluviale, cu o lungime de 1,5 kilometri, care a fost construit acum aproape 40 de ani (…) curgea apă fecaloidă într-o cantitate mare. La puţin timp după ce am constat acest lucru, la Primăria Fieni s-a prezentat o echipă complexă formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Poliţiei, de la Apele Române, DSP şi Compania de Apă cu care patru-cinci ore am colindat prin oraş şi am desfăcut capace de la canalizări pentru a ne lămuri de unde vine această apă menajeră. Nu am reuşit în acea zi, însă printr-o notă întocmită de Garda de Mediu mi s-a trasat sarcină să descopăr de unde vine această apă menajeră şi ajunge în Ialomiţa. Împreună cu câţiva colegi de la primărie am început să intrăm prin canale să căutăm. Nu ne-a fost uşor. Am găsit chiar în faţa bisericii din Fieni, strada Republicii este traversată de acest canal de ape pluviale, vreau să vă spun că acel canal, în zona respectivă cel puţin, este ca un tunel, poţi să mergi prin el în picioare. Acest canal este traversat… acolo este o intersecţie de canale, este intersectat, la partea de jos, de conducta de ape menajere, gestionată de compania de apă. Acolo am găsit prima spărtură, în opinia mea, făcută cu intenţie”, a declarat primarul din Fieni Adriean Budoiu.

Acesta a adăugat că a aflat că salariaţii companiei de apă au spart conducta de canalizare, pentru că se înfundase, dar nu au mai reparat-o.

”M-am documentat şi am aflat că în vară reţeaua de canal din oraş, mai jos de biserică, s-a înfundat la un moment dat, apa menajeră a izbucnit în oraş, curgea pe stradă, iar salariaţii Companiei de Apă ca să rezolve pe moment această problemă au intrat în canalul de ape pluviale şi au spart reţeaua de canalizare, iar apa menajeră a ajuns în gârlă. Dacă se repara nu era un capăt de ţară, numai că au lăsat-o aşa. Nu s-a intervenit să e desfunde ce era înfundat şi să se repare conducta respectivă”, a precizat Budoiu.

După ce a descoperit acesl lucru, primarul din Fieni spune că a anunţat compania de apă care a efectuat reparaţiile.

”În data de 25 ianuarie am găsit o altă spărtură pe str. DR. Ştefănescu, făcută după aceleaşi reguli: spart peretele canalului de ape pluviale, iar apa de canalizare ajunsă în acelaşi canal. Am făcut acelaşi lucru, am informat, au venit şi au săpat”, spune primarul Budoiu.

Salariaţii companiei de apă ştiau de aceste lucruri şi mă lăsau pe mine, pentru că eu primisem însărcinarea de la Garda de Mediu să caut, să caut prin locuri pe care nu puteam să le gestionez. Pe seară, mai era ceva, tot mai venea de undeva, au spart, după ce am plecat şi eu şi Poliţia şi toată lumea, au mai spart undeva printre blocuri, unde mai era o intersecţie de genul ăsta şi au reparat şi acolo”, a mai spus primarul din Fieni.

În data de 16 ianuarie Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a anunţat că s-au descoperit încărcări microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa, de unde se face alimentarea sistemului public de furnizarea a apei în Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi. În aceste localităţi a fost oprită apa din 16 ianuarie până pe 21 ianuarie, după care a fost reluată cu restricţii de consum. Locuitorii celor cinci localităţi sunt avertizaţi să nu bea apa furnizată prin sistemul public de alimentare, ci să o folosească strict în scopuri menajere, informează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.

Conducerea companiei de apă susţine că apa livrată populaţiei nu a fost contaminată în niciun moment pentru că apa brută din barajul Pucioasa a trecut prin staţia de tratare.

În zonă este transportată apă potabilă cu cisternele.

Încărcătura microbiologică a apei din barajul Pucioasa a fost cauzată de evacuarea de ape fecaloid-menajere în râul Ialomiţa coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Dâmboviţa.

În document se arată că apele poluate au ajuns în Ialomiţa prin canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, în urma unor intervenţii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii. De asemenea Garda de Mediu mai informează că, în urma verificărilor din teren, au fost depistate gospodării ce aveau racordată canalizarea menajeră la reţeaua de colectare a apelor pluviale.

error: Conţinut protejat !!