Ce spun oamenii de ştiinţă despre apa sfântă a dacilor din Peştera Ialomiţei
În Peştera Ialomiţei din judeţul Dâmboviţa curge un pârâu numit ”Izvorul de apă vie”, despre care se spune că ar fi apa sfântă a dacilor, fără bacterii sau nitrați.
Oamenii de ştiinţă au o explicaţie în legătură cu puritatea apei.
”Punctul ‘la Altar’ din Peştera Ialomiţei ar fi fost întrebuințat, potrivit tradiției, de unii sihaștri în vechime pentru oficierea serviciului divin. Stalactitele sunt așezate în așa fel încât creează iluzia unui altar de biserică. De asemenea, aici curge pârâul Peșterii denumit ”Izvorul de apă vie” despre care se spune că ar fi apa sfântă a dacilor, fără bacterii sau nitrați. Se presupune că izvorul subteran ar trece peste zăcăminte masive de argint ducând apa la puritate maximă, în timp ce oamenii de știință susțin că puritatea se datorează unor anomalii geo-magnetice. Tot aici se găsește un bolovan despre care legenda spune că a fost dăruit oamenilor de Zamolxe și dacă îl atingi ți se îndeplinește orice dorință”, scrie Agerpres.
Peştera Ialomiţei din masivul Bucegi a fost inaugurată, pe 25 iulie 2015, după reabilitarea cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei.
Peştera Ialomiţei are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare.
Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 – 18:00. Taxă intrare: 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii.