Primar Târgovişte: Sunt soluţii pentru centura municipiului, nu eu sunt vinovat pentru actuala situaţie
Primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că nu el este vinovat de situaţia în care se află proiectul european de reabilitare a centurii ocolitoare a municipiului, dar că sunt soluţii pentru finalizarea lucrărilor.
”Mă adresez celor care m-au acuzat: căutați vinovați în orice altă parte!”, a spus Cristian Stan, răspunzând criticilor UNPR Târgovişte.
În urmă cu o zi, preşedintele UNPR Târgovişte, Sebastian Marin, îl critica pe primarul interimar Cristian Stan pe tema centurii, subliniind eşecul acestui proiect cu fonduri europene.
La conferinţa de presă de la Primăria Târgovişte, alături de Cristian Stan a stat viceprimarul UNPR Cosmin Bozieru.
”Sunt colegii mei, m-aş fi aşteptat să mă întrebe şi, sigur, aşa cum a lămurit domnul primar, puteam să îi lămuresc şi eu. Nu pot să spun că m-a surprins atacul acesta pentru că am văzut că în ultimele luni au fost tot timpul atacuri asupra executivului. Ce pot să le spun colegilor mei că atunci când ataci executivul primăriei, mă atacă şi pe mine. Şi ar trebui să profite mai mult de această funcţie administrativă pe care UNPR, iată, odată cu fuziunea cu PPDD, a dobândit-o”, a spus Bozieru.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte este de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei sunt nerambursabili.
Firma care a reluat lucrările în urmă cu trei luni nu a realizat mai nimic în teren, nu a înaintat primăriei situaţii de lucrări. Singurele lucrări efectuate timp de trei luni au fost, în mare parte, înlocuiri de borduri. Asta în condiţiile în care trebuie reabilitate poduri şi efectuată extindere la patru benzi pe anumite porţiuni.
”Acest proiect va fi finalizat. Sunt trei posibilităţi: fie după data de 31 decembrie 2015 primim un sprijin de la Guvernul României, în acest moment s-au solicitat situaţii despre toate aceste proiecte cu risc de implementare, care nivel naţional sunt în jur de 70; fie finalizăm acest proiect din fonduri proprii; fie obţinem o nouă finanţare pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru acelaşi proiect”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Edilul nu a putut preciza care este stadiul fizic al lucrărilor, din cauză că firma care execută lucrări nu a depus nicio situaţie.
”Este foarte greu de presupus că poţi finaliza un proiect care nu s-a finalizat în şase ani, în şase luni (…). Am spus-o şi o repet: contractul de execuţie s-a semnat cât de repede s-a putut legal. Nu s-a tergiversat nici măcar o zi. Constructorul pe acest proiect va trebui să suporte rigorile penale, fără niciun fel de discuţii. Nu finalizează acest proiect, va trebui să răspundă de ce a declarat că are un capital de lucru de 20 de milioane de lei, aspect care a reprezentat un element de calificare şi de selecţie în vederea atribuirii contractului de lucrări. În acelaşi context nu poate fi imputabil Primăriei Târgovişte faptul că la licitaţie s-a prezentat un singur ofertant”, a mai spus primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Executantul lucrărilor s-a angajat la momentul participării la licitaţie că are 20 de milioane de lei disponibili pentru executare de lucrări, iar pe măsură ce le execută, în baza unor situaţii de lucrări, să le factureze la primărie. Se pare că executantul nu are bani pentru a face nicio lucrare. De când a câştigat licitaţia a avut două-trei tractoare în zona din spatele Dedeman, apoi au dispărut şi acestea şi singurul lucru pe care îl face este să pună borduri în zona Combinatului de Oţeluri Speciale spre micro 12.
”Constructorul va fi tras la răspundere şi pe latură penală şi pe latură civilă pentru prejudiciul pe care îl suportă municipalitatea. A fost o declaraţie, în afara garanţiei de bună execuţie. Nu poţi să ceri o garanţie. Ce să facă? Să pună un cash colateral de 20 de milioane de lei?!”, a spus primarul interimar Cristian Stan, întrebat de jurnalişti dacă executantul lucrării nu a fost obligat, la momentul procedurii de atribuire a contractului, să demonstreze că are cei 20 de milioane de lei.
Contractul de finanţare pentru centura ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost semnat în februarie 2009. Iniţial partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie de lucrări încheiat CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor.
Lucrările au fost abandonate din 2012. La acel moment lucrările la centură erau efectuate în proporţie de 27%.
În vara anului 2015 a fost organizată altă licitaţie, iar câştigător al procedurii de achiziţie este asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului de centură a municipiului Târgovişte sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR).
Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.