Noi descoperiri de podoabe paleolitice ale arheologilor dâmboviţeni pe șantierul de la Poiana Cireșului

Noi descoperiri de podoabe paleolitice ale arheologilor dâmboviţeni pe șantierul de la Poiana Cireșului

Prima mărgea realizată din Dentalium, precum şi alte obiecte au fost descoperite de arheologi dâmboviţeni în situl Poiana Cireşului din Piatra Neamţ, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

[spoiler title=”Comunicat de presă” open=”yes” style=”fancy” icon=”plus-circle”]

Săpăturile arheologice extrem de riguroase care se efectuează de mulți ani pe Șantierul paleolitic de la Poiana Cireșului, precum și profesionalismul excepțional al echipei de studenți și doctoranzi care participă la săpături, își arată din nou eficacitatea. Decaparea milimetrică a sedimentului din stratul de cultură Gravetian I, datat între circa 20.000 și 24.000 de ani, a făcut, ca și în acest an, să se recupereze artefacte de dimensiuni foarte mici, de ordinul milimetrilor. Așa se face că s-a descoperit, alături de alte obiecte de artă, prima mărgea realizată din Dentalium. Este primul obiect de podoabă de acest fel descoperit vreodată în Paleoliticul de pe teritoriul României. Trebuie să menționăm că pentru confecționarea mărgelelor de acest fel era necesară procurarea materiei prime de la mari distanțe, oferită de specia marină Dentalium.

Colectivul de cercetare care participă la săpăturile din acest an este format, în această fază de început, din dr. Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, prof. univ. dr.Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgoviște, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franța), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Aurelian Roșca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).

Menţionăm că cercetările din acest an s-au desfăşurat prin contribuţia financiară a Asociaţiei ”Geto-Dacii” şi a Consiliului Județean Dâmbovița.

[/spoiler]
error: Conţinut protejat !!