Rezervaţia de la Corbii Ciungi, imposibil de fotografiat de cei de la CJ Dâmboviţa

Rezervaţia de la Corbii Ciungi, imposibil de fotografiat de cei de la CJ Dâmboviţa

Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa a organizat, joi, o conferinţă de închidere a proiectului european ”Management eficient al Rezervaţiei Naturale de la Corbii Ciungi”, derulat pe o perioadă de trei ani şi care a costat 3 miliarde  de lei vechi, însă organizatorii nu au putut arăta nicio imagine din rezervaţie.

După ce au vorbit despre cât de frumoasă, importantă şi cum trebuie conservată, despre speciile rare de plante şi păsări din rezervaţie, după ce au spus că au avut acţiuni de conştientizare a locuitorilor din zonă despre rezervaţie, reprezentanţii CJ Dâmboviţa nu au putut prezenta nicio imagine din rezervaţie. Singurele poze erau de la şedinţe mai vechi din sala consiliului judeţean sau din sălile de clasă de la şcolile unde au mers să le vorbească elevilor despre rezervaţie.

corbii-cj2

”Proiectul a fost implementat în Rezervaţia Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi”, scrie în materialele pe care le-au prezentat cei care au realizat proiectul. Întrebaţi de reprezentanţii mass media care sunt izvoarele de acolo, cei de la consiliul judeţean au spus că nu au nicio fotografie cu acestea, apoi au spus că sunt pe site-ul realizat tot în cadrul proiectului european. Jurnaliştii s-au uitat pe site şi au replicat că nu există nici acolo poze cu izvoarele, cu plantele sau păsările din rezervaţie.

După trei ani de lucru, 300.000 de lei cheltuiţi în cadrul proiectului european, realizarea unui plan de management, care prevede măsuri de conservare dar şi de promovare a rezervaţiei, să nu reuşeşti să arăţi măcar o poză din rezervaţie nu poate fi scuzat.

O altă întrebare adresată de jurnalişti celor care au realizat proiectul a fost câte specii rare de plante şi păsări sunt acolo. Răspunsul nu a putut să îl dea decât o studentă prezentă la conferinţă, care a precizat că a avut lucrarea de licenţă pe acest subiect. Aceasta a spus că sunt 14 specii de rare în rezervaţia de la Corbii Ciungi şi a şi exemplificat cu câteva.

Cei care au implementat proiectul european au precizat că au avut şi un spot de promovare la TVR. Spotul arată o fetiţă care înconjoară cu un fular un ciot de copac, fără a fi prezentată nicio imagine cu izvoarele sau cu plante şi păsări rare de la Rezervaţia Corbii Ciungi.

Poate că era mai interesat de promovat ca ”misterul de la Corbii Ciungi: locul unde nu poţi face nicio fotografie”.

Jurnaliştii prezenţi la conferinţa de încheiere a proiectului european de la Corbii Ciungi au mai atras atenţia autorităţilor că acolo cei care vin să viziteze rezervaţia nu au nicio facilitate, nu există o alee, un pavilion. Este practic o mirişte unde localnicii şi-au extins culturile agricole, cultivă porumb, duc vitele la păşunat. Nu sunt indicatoare suficiente şi nicio promovare corespunzătoare a rezervaţiei.

Reprezentanţii CJ Dâmboviţa au ţinut să precizeze că nu a fost scopul proiectului promovarea turistică a rezervaţiei, ci realizarea unui plan de management eficient. Planul ar trebui să fie pus în practică de custodele rezervaţiei. Dar, rezervaţia nu are custode! În planul de management principalele prevederi fac referire la conservarea rezervaţiei, dar şi la promovarea cercetării ştiinţifice şi a turismului.

Rezervaţia constă într-un complex de izvoare de 800-1.000 metri lungime, mlaştini de izvor şi pârâiaşe ce curg spre Valea Neajlovului.

Particularitatea acestei rezervatii constă în speciile de floră şi faună acvatică, ce au supravieţuit erelor geologice şi se păstrează şi astăzi, specii care aparţin de fapt unui climat nordic sau de peste 800 metri altitudine şi se regăsesc în special în apele reci de munte sau în apele subterane, reprezentând o curiozitate faptul că au drept habitat un spaţiu aflat la 110 metri altitudine. Ceea ce le-a asigurat supravieţuirea o reprezintă condiţiile atipice pe care le oferă izvoarele de la Corbii Ciungi şi anume o temperatură ce se menţine în jurul a 10 grade Celsius, pe timp de vară. Rezervaţia are cinci hectare.

error: Conţinut protejat !!