Tu ştii cum e corect? – proiect stiriDB

dex-doom

stiriDB a demarat un nou proiect, intitulat ”Tu ştii cum e corect?”. Din grabă sau din cauza necunoaşterii regulilor gramaticale greşelile apar frecvent. Conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atât de multe şi de diverse în limba română, încât de multe ori apar confuzii. Astfel, în topul greşelilor gramaticale frecvente în limba română sunt dezacordurile, spun specialiştii.

stiriDB o să prezinte în articolele din cadrul acestui proiect variante greşite folosite des sau variante corecte, dar mai puţin întâlnite.

Cele mai multe exemple de greşeli gramaticale pot fi găsite acum în mediul online, iar scuza cel mai des întâlnită e graba sau tastarea greşită. Asta nu e o explicaţie atunci când scrii cu ‘â’ la începutul unui cuvânt sau ‘ia’ în loc de ‘ea’, ‘duminecă’ în loc de ‘duminică’.

Pentru mulţi e un mister şi numărul de i-uri de la finalul unui cuvânt (când e cu unul, doi sau trei de i). Sfatul unora era să foloseşti de la patru de i în sus, ca lumea să te creadă amuzant sau că ai tastaura defectă.

Şi mai mult te faci de râs atunci când eşti politician şi faci greşeli gramaticale grave.

rizea

Vanghelie nu a reuşit să conjuge verbul ‘a fi’ şi tot el e celebru pentru ‘almanahe’. Tăriceanu pierde tot timpul prepoziţia ‘pe’ dinaintea lui ‘care’. (în limba română, pronumele relativ ‘care’ cu funcţie sintactică de complement direct trebuie să fie însoţit de prepoziţia ‘pe’). Locul I este deţinut categoric de europarlamentarul Maria Grapini care e celebră pentru postările sale de pe facebook.

grapini

Punctuaţia salvează vieţi. E cunoscut exemplul: ”să mâncăm bunica!” sau ”să mâncăm, bunica!”.

error: Conţinut protejat !!