Biserici medievale de secolele XVII-XVIII din Târgovişte, promovate cu bani europeni
Bisericile medievale de secolele XVII-XVIII din Târgovişte sunt promovate de administraţie cu fonduri europene de aproape un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
Cofinanţarea asigurată de administraţia locală este de 2%.
Primăria Târgovişte organizat, joi, o conferinţă de presă de prezentare a proiectului ”Promovare turistică a bisericilor medievale sec XVII-XVIII din Târgovişte”.
Bisericile promovate în cadrul acestui proiect sunt: Biserica Târgului, Biserica Sf. Dumitru Buzinca, Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Biserica Stolnicului, Biserica Sf. Atanasie şi Chiril, Biserica Sf. Nicolae Simuleasa.
”Biserica Stolnicu – prima biserică de pe acest loc a fost construită din lemn, de către Udrea Brătescu, probabil în sec. XVII-lea. Cel care a construit biserica de zid cu hramul Sf. Ştefan la 1.705 a fost stolnicul Constantin Cantacuzino împreună cu soţia. Era de fapt un paraclis al curţii lor boiereşti din Târgovişte, a cărei întindere era hotărnicită de apa Ialomiţei, Iazul Morilor şi Uliţa Mare”, se arată în materialele de prezentare.
Despre Biserica Târgului se arată că poartă nume sugestiv şi rar totodată, care atestă că ea a aparţinut odinioară negustorilor şi meşteşugarilor. Aşezată în inima centrului vechi al oraşului, poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi, din secolul XVI, iar ctitor a fost logofătul Udrişte Năsturel, mare cărturar umanist al sec. XVII.
În cadrul proiectului de promovare a celor şase biserici din Târgovişte s-au realizat albume foto, pliante, ghiduri turistice, precum şi o pagină web.
De asemenea la corpul K al Universităţii Valahia este organizată expoziţia ”Biserici medievale sec. XVII-XVIII din Târgovişte”, unde sunt expuse panouri cu imagini al acestor lăcaşe de cult.