Hreanul, planta sanitar. De ce e bine să o plantezi printre legume sau lângă pomi
In locul insecticidelor ai putea sa folosesti plante sanitar. Au un efect miraculos asupra daunatorilor si unele sunt chiar decorative.
Hreanul este un fel de doctor in gradina pentru ca indeparteaza o serie intreaga de daunatori. In plus creste singur, e spornic, iar toamna ai garantat hrean pentru muraturi.
Daca ai o bucatica de gradina pune in colturi tufe de hrean. Scapi de daunatori, de muste si faci o economie pentru toamna, cand hreanul e mai scump in piata.
Plantele sanitar contin niste substante foarte puternice, care nu sunt deloc pe placul insectelor daunatoare, al ciupercilor sau al bacteriilor.
Hreanul este una dintre cele mai eficiente plante sanitar din gradina, deoarece contine un nivel ridicat de sulfuri de alil, substanta cu miros puternic si intepator. Este indicat sa cultivi hrean printre randurile de legume, in special printre legumele care atrag afide si musculite. Este ideal daca ai un piersic, pentru ca il scapi de toti daunatorii.
Hreanul cea mai eficienta dintre plantele sanitar combate ciuperca Monilia, care ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze. Prin urmare, poti cultiva hrean si in apropierea pomilor fructiferi. Specialistii spun ca infuzia de hrean poate combate chiar si gandacii de Colorado.
Actiunea repelenta este un rezultat al mirosului plantelor, dar mai ales al faptului ca resturile vegetale apartinand acestor plante putrezesc la baza pomilor si substantele specifice plantelor-sanitar sunt absorbite de radacina pomilor si intra in circuitul acestora. De aceea actiunea acestor plante este optima dupa 1-2 ani.
Asa ca daca ai un pom fructifer in gradina pune aproape de el plante sanitar.