Citeşte cu poftă! – Cum se face cea mai bună socată
Socata este una dintre băuturile copilăriei. Iată o rețetă simplă pentru acestă băutură minunată. Socul este o plantă amară, iute şi răcoritoare. Scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice.
Reţetă
Pentru a prepara socata aveti devoie de 10 flori mari de soc (cam cât palma), 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahar (daca vreti mai dulce puteti pune chiar si 1,25 kg) si 10 boabe de orez, pentru fermentaţie.
Mod de preparare: cele zece flori de soc se pun într-un borcan, se adauga apa şi lamaile taiate felii.
Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala.
Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca trei zile. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle si se depozitează la frigider.
Socata se serveste rece.
În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur și simplu drojdie, pentru a ajuta fermentația. Dacă vreți, puteți să renunțați complet la așa ceva. Băutura va ieși mai puțin acidulată.
O altă variantă de rețetă prespune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan. Unii oameni adaugă un pumn de stafide în băutură. Puteți încerca.