Adrian Năstase a lansat, joi, la Târgovişte cartea „Cele două Românii”
Fostul premier Adrian Năstase şi-a lansat, joi, în prezenţa unui public numeros, la sediul Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa volumul „Cele două Românii”.
”Cartea pe care am adus-o aici era un pretext pentru a vă vorbi şi ale vorbi şi altora prin intermediul dumneavoastră”, a spus Adrian Năstase.
Acesta a subliniat că, la Târgovişte, este prima apariţia publică a sa, după lansarea oficială a cărţii la Bucureşti.
”După lansarea cărţii la Bucureşti aceasta este prima ieşire publică a mea. Mi-am impus o anumită conduită şi din diferite motive şi în calitate de spectator, sigur, privesc uneori mai mulţumit, uneori mai nemulţumit la ceea ce se întâmplă pe teren. Dar dincolo de acest sentiment de spectator, în mod evident, caut să definesc unele dintre lucrurile care mie mi se par importante la acest moment”, a spus Adrian Năstase.
Fostul premier a subliniat că a venit în Dâmboviţa, pentru că ”de aici este”, le-a urat la mulţi ani bibliotecarilor de ziua lor, precum şi celor care îşi serbează onomastica de Sf. Gheorghe şi a ţinut să îi salute ”pe cei care se luptă cu balaurul”.
”Nu am venit la Dâmboviţa. Eu sunt din Dâmboviţa. Aş vrea să îi salut pe cei care au venit la această întâlnire, care pentru mine este un pretext pentru o întâlnire pe care o doream de mult. Prezentarea acestei cărţi este un pretext în mod clar. E o zi specială astăzi şi mă bucur că suntem în sediul Bibliotecii Judeţene, îi salut pe bibliotecarii de aici şi din toată ţara, că e ziua lor, şi în acelaşi timp e Ziua Internaţioanlă a Cărţii. Ce ocazie mai bună aş fi avut de a prezenta o carte decât într-o astfel de zi?! Apoi, sigur, să îi salut pe cei care se luptă cu balaurul. Sfântul Gheorghe este o sărbătoare extraordinară, care are importanţa sa pentru cei care îşi serbează onomastica, dar are şi o simbolistică extraordinară”, a spus Adrian Năstase.
”Avem o tentaţie firească, naturală de a uita. Avem o tentaţie firească, naturală de a repeta greşelile. Poate că având în bibliotecă un ghid, o carte, pe care răsfoind-o uneori să încercăm să putem să evităm anumite greşeli, poate că ar fi bine. Nu întâmplător am lansat această carte înainte de alegerile de la sfârşitul anului trecut. Cred, însă, că ea nu a avut foarte mult succes atunci. Poate că ar fi fost bine ca ea să fie citită cu mai multă atenţie de unii dintre colegi. Pentru că sunt unele lucruri care s-au repetat supărător. Sunt unele greşeli care, după părerea mea, au dus la un anumit rezultat. Sigur, nu ne putem întoarce în trecut, nu putem să rescriem istoria”, a mai spus Năstase.
Fostul premier a făcut câteva aprecieri legate de actuala scenă politică, despre modul în care ar trebui România să îşi reevalueze atitudinea în timp ce şi Uniunea Europeană se schimbă sau despre ideologia partidelor.
”Eu nu prea mai văd deosebire ideologică între PSD şi PNL în momentul de faţă, pentru că bătălia se duce într-o zonă a guvernării şi, practic, bătălia este cine scade mai mult taxele. Nu mai ştiu, asta este o idee socială, e o idee de stânga, o idee de dreapta? Până la urmă se produce o dezideologizare care, după părerea mea, va genera reacţii în zonele antisistem şi s-ar putea să se ajungă la crearea unor partide cum sunt în alte ţări din Europa, cum sunt Grecia, Spania şi aşa mai departe, din acest motiv. De aceea eu pledez pentru ideea de ideologie şi de clarificare ideologică”, a afirmat Adrian Năstase.
Fostul premier şi preşedinte al PSD a mai spus că, deşi el a fost acuzat că destructurează PDL-ul, acest lucru a fost făcut chiar de cel care a condus partidul, Vasile Blaga.
”Traian Băsescu şi Vasile Blaga mă acuzau că vreau să destructurez PDL-ul, nu era chiar adevărat pentru că era într-un text scrisă ideea asta iar până la urmă nu am mai citit-o pentru că nu mi se părea oportună, ideea în sine. Iată că Vasile Blaga a destructurat PDL-ul, el nu mai există, deci autodestructurarea unui partid mi se pare o evoluţie destul de spectaculoasă. Acum e vorba de Partidul Naţional Liberal care a înghiţit PDL”, a spus Năstase.
Acesta a făcut şi o analiză a modului de formare a guvernului de după alegerile parlamentare viitoare.
”Vreau să vă spun, chiar dacă poate voi supăra pe cineva, ne îndreptăm spre o situaţie în care la viitoarele alegeri parlamentare PSD şi PNL (…) să obţină fiecare între 35% şi 40%. Cum se va forma viitorul guvern? Un rol important îl va avea preşedintele şi care, mai curând, va fi aplecat către o formulă liberală. Apare o altă problemă: cu cine se va forma guvernul? În felul acesta UDMR, care îşi păstrează un rol de partener junior, ar putea să încline balanţa şi, în felul acesta, să impună nişte soluţii care să fie mai ciudate. Spun ciudate pentru că văd ce se întâmplă în Ungaria şi ştiu că UDMR este în permanenţă sub o mare presiune a evoluţiilor din Ungaria. Şi atunci vă întreb nu ar trebui mai curând să mergem pe formula electorală interbelică: alegeri parlamentare cu primă electorală? Astfel încât oricare dintre partidele mari care câştigă alegerile să obţină o primă electorală, cum este în Grecia, care să îi permită formarea guvernului, fără să mai caute diverse aranjamente cu partide mai mici care ar putea, pentru acel rest de voturi, să ceară foarte mult”, a precizat Năstase.
Fostul premier a mai spus că schimbările din Uniunea Europeană necesită o reevaluare a intereselor şi poziţiilor României.
”Ceea ce părea, într-un fel, o idee extraordinară, aceea a federaţiei europene, ideea unei naţiuni europene, toate acele proiecte extrem de ambiţioase la nivelul Europei s-au topit în forme de egoism naţional pe care le vedem multiplicate şi amplificate în ceea ce priveşte primirea sau respingerea migranţilor, diferite politici în domeniul economic şi aşa mai departe. Este evident că această schimbare în UE, care nu mai este uniunea în care noi am intrat, după 10 ani este profund schimbată, ar necesita o reevaluare a intereselor şi poziţiilor noastre”, a afirmat Adrian Năstase.
Acesta a vorbit şi despre importanţa care trebuie acordată, mai ales în plan economic, altor pieţe.
”În mod normal bugetul UE pentru perioada până în 2020, pe o perioadă de şapte ani, bugetul este de 900 de miliarde. Gândiţi-vă că este un buget pentru 500 de milioane de persoane pe timp de şapte ani. Este evident că aceşti bani nu vor mai putea fi folosiţi pentru o dezvoltare intensivă şi pentru o acoperire a decalajelor dintre Româniile noastre şi ţările membre UE. De aceea multe dintre ţările Uniunii Europene se orientează şi spre alte zone, cum ar zona BRICS, zona formată din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia şamd. Noi am rămas blocaţi pe o linie politică lansată în 2005, care evident este extrem de importantă din punct de vedere al securităţii naţionale, dar din punct de vedere al evoluţiilor economice, în mod evident, ar trebui să fie amendată, aşa cum se întâmplă în relaţiile altor state membre, cu ţările din acest grup”, a mai spus Năstase.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, la Târgovişte, că este surprins de lipsa de reacţie a CSM în urma afirmaţiilor lui Traian Băsescu conform cărora preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a făcut parte din echipa lui, aceasta fiind cea care a judecat procesul lui Năstase.
”Mi s-a părut extrem de interesant că Traian Băsescu a spus, la un moment dat, că preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat procesul meu, făcea parte din echipa sa. Pe mine m-a mirat lucrul ăsta şi… mi s-a părut foarte ciudat că ani de zile am spus că există o acţiune politică din partea lui Traian Băsescu, dar acum el arată şi care a fost echipa lui, ceea ce mie mi s-a părut extrem de neobişnuit. Şi nu am văzut nicio reacţie publică din partea CSM-ului”, a afirmat Adrian Năstase.
La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de autografe. Printre cei aflați la prezentarea cărții lui Adrian Năstase s-au aflat prefectul Ioan Marinescu, președintele CJ Dâmbovița Adrian Țuțuianu, deputatul Ion Stan, membri ai PSD Dâmbovița, simpatizanți ai fostului premier. Adrian Țuțuianu, Sache Necolaescu si Claudia Gilia, profesori ai Universității Valahia Târgoviște și lideri ai organizației județene a PSD au vorbit celor prezenți despre cartea „Cele două Românii”, dar și despre autorul acesteia.