Palatul Brâncovenesc de la Potlogi: Probleme cu proiectantul iniţial

potlogi-palat-apr-03

Lucrările de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, realizate printr-un proiect european cu fonduri de 42,8 milioane de lei, sunt în grafic, probleme sunt legate de proiectant care a încasat banii la momentul predării proiectului, iar acum nu mai colaborează cu executantul lucrării care are nevoie de avize din cauza unor lucrări apărute pe teren.

”Suntem relativ în grafic, dar continuăm să avem probleme cu punerea de acord a tuturor părților care sunt implicate în realizarea proiectului, adică proiectantul inițial Synergetic Corporation, consultanții, constructorul, Ministerul Culturii. Mâine (joi,, n.r.) avem convocată pe teren toată unitatea de implementare a proiectului, vin cei de la Ministerul Culturii ca să pună avizul pe propunerile noastre de soluții, în special legate de clădirea principală unde avem nevoie să facem punerea în valoare cu adevărat a Palatului Potlogi și unde vom vedea care sunt soluțiile de recondiționare a ceea ce era odată. Nu există concurs suficient din partea proiectantului, care și-a încasat banii la momentul când a predat proiectul, iar pe teren apar tot felul de situații care necesită un aviz al proiectantului”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, prezent pe teren la Potlogi.

potlogi-palat-apr-06

”Sunt și chestiuni care țin de patrimoniu și necesită un aviz din partea Ministerului Culturii. O parte din cei care au lucrat la proiectul inițial nu mai lucrează la firmele de proiectare. Va trebui la un moment dat să-mi asum riscul de a face o cheltuială suplimentară din banii consiliului judeţean, numai să finalizăm proiectul”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Acesta a mai spus că lucrărilor vor fi gata la 15 noiembrie.

”Va fi gata la 15 noiembrie. Avem probleme cu umiditatea crescută din interiorul palatului, la care nu avem încă o soluție. Am băgat niște aparate care absorb umiditatea din pereți, dar dacă sunt întrerupte 2-3 zile, umiditatea revine la valorile inițiale”, a adăugat Ţuţuianu.

potlogi-palat-apr-05

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârşitului de secol XVII.

Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.

Firma care a câştigat, în 2011, licitaţia de lucrări de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Intini Angelo din Italia, a intrat în insolvenţă. Proiectul risca să piardă întreaga finanţare europeană, astfel contractul cu firma italiană a fost reziliat în 2013. Stadiul lucrărilor era, la acel moment, undeva la 10%.

potlogi-palat-apr-02

Din cauza neregulilor de la procedurile de achiziţie publică iniţiale proiectul european a avut corecţii financiare de 5% la contractul de proiectare (cuantumul fiind de 97.000 de lei) şi de 10% din valoarea contractului de lucrări (cuantumul fiind de 168.000 de lei, deoarece s-a calculat la ce s-a plătit în cadrul primului contract de lucrări).

La sfârşitul lunii iulie 2014 a fost semnat contractul de execuţie lucrări rămase de efectuat la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi cu asocierea formată din SC Paulus SRL cu sediul în Ploieşti şi Bautech General Construct SRL cu sediul în Bucureşti. Valoarea contractului este de 21,7 milioane de lei.

Termenul de executare al lucrărilor este de 15 luni.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, se afla într-o avansată stare de degradare.

potlogi-palat-apr-04

Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.

Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.

Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).

Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită. Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.

După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.

potlogi-palat-apr-01

error: Conţinut protejat !!