SARM: Telescoape în Piaţa Tricolorului Târgovişte pentru observarea eclipsei de soare din 20 martie

SARM: Telescoape în Piaţa Tricolorului Târgovişte pentru observarea eclipsei de soare din 20 martie

Pe data de 20 martie va avea loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă în Nordul Oceanul Atlantic, având maximum în zona Cercului Polar de Nord. Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard – Norvegia se află în zona de totalitate, fiind cele mai întinse și populate zone de uscat de unde se vede eclipsa totală.

”Din România eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă parțială cu magnitudinea maximă cuprinsă între 0.50-0.60 (50-60%). Este cea mai importantă eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2027. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va fi în anul 2020, dar Soarele va fi acoperit într-o proporție foarte mică, se arată într-un comunicat al Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM).

Fazele eclipsei din 20 martie pentru Târgoviște (conform astro-info.ro):

Primul contact: 10h 47m

Maximul eclipsei: 11h 55m (Mag.=0.549, Alt=44°)

Ultimul contact: 13h 04m

Eclipsa se poate urmări doar prin ochelarii de eclipsă sau prin filtre speciale de protecție. Nu priviți Soarele cu ochiul liber sau prin filtre improvizate și neadecvate deoarece riscați să vă pierdeți vederea!

La Târgoviște, Societatea Astronomică Română de Meteori va instala pe platoul din Piața Tricolorului telescoape dotate cu filtre de protecție pentru observarea eclipsei. De asemenea se va face o proiecție a imaginii eclipsei prin lunetă.

”Vor fi disponibili ochelari de eclipsă pentru cei care vor să privească eclipsa cu ochiul liber. Participare publicului va fi posibilă între orele 10.30-13.00 și este gratuită!”, se mai arată în comunicatul SARM.

Societatea Astronomică Română de Meteori este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la Târgovişte, iar preşedintele organizaţiei este Valentin Grigore.

error: Conţinut protejat !!