Citeşte cu poftă! – Mucenici
Pe 9 martie sunt sărbătoriţi cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, care au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), mare prigonitor al creştinilor. Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni.
Există numeroase obiceiuri legate de această Sărbătoare, printre care şi prepararea mucenicilor sau sfinţişorilor sau macenicilor – 40 la număr. Tot în această zi se beau 44 de pahare cu vin.
stiriDB vă propune următoarea reţetă de mucenici:
Ingrediente mucenici (sfinţişori) fierţi
Pentru aluat:
250g faina
120ml apa calduta
un praf de sare
Pentru sirop:
2 litri apa
un praf sare
300g zahar
3 linguri miere
coaja rasa de la o lamaie
2 fiole esenta de rom
2 pliculete zahar vanilat
200g samburi de nuca
Preparare
Intr-un castron punem faina, adaugam un praf de sare, apa si amestecam totul pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste deloc de mana.Luam bucatele foarte mici de aluat, pe fiecare in parte, le rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou de aproximativ 7cm si subtire. Din ruloul obtinut, formam un cerc, apoi il incolacim in forma de 8.
Toti mucenicii obtinuti ii punem la uscat pe o coala de hartie, pana a doua zi.A doua zi, dupa ce s-au uscat putem sa-i preparam.
Intr-o cratita punem 2 litri apa, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, un praf de sare si aducem la fierbere.
Cand incepe apa sa fiarba, adaugam in cratita si mucenicii si ii lasam sa fiarba pana se inmoaie .In timpul fierberii amestecati din cand in cand in cratita sa nu se lipeasca mucenicii unii de altii.
Cand sunt suficienti de fierti, adaugam mierea, coaja rasa de la o lamaie, esentele de rom si nuca si amestecam. Daca va place scortisoara, puteti sa adaugati si scortisoara,. Mucenicii gatiti astfel, se pot servi atat calzi cat si reci.